FOTO |
šie. Prečo? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Nemajú čas.
Stále sa zvyšujúce nároky na ľudí v práci a v spoločnosti spôsobujú, že ľudia pracujú viac, a teda aj rýchlejšie. Pri všetkých svojich povinnostiach zabúdajú na to, čo je pre nich a ich telo zdravé. Cez obed narýchlo niečo zhltnú a hor sa znova do práce.
Ako môže zaneprázdnený človek takúto situáciu riešiť? Jednou z možností by bolo založenie donáškovej služby. Takáto firma by doručila jedlo ľuďom priamo do práce. Pravdaže, takéto donáškové služby už existujú, ale väčšinou sú to firmy na donášku pizze a fast food jedla.
Naproti tomu takáto donášková služba, rozvážajúca iba zdravé jedlo, by naozaj vyriešila problém so zdravou výživou. Človek by jednoducho zavolal do firmy a povedal telefonistovi, o aký druh jedla by mal záujem. Zamestnanec by mu vymenoval zoznam požadovaného druhu jedál a človek by si jednoducho vybral. Alebo, čo by bolo ešte jednoduchšie, pripojil by sa na internet a vybral by si z ilustrovaného zoznamu. Takúto objednávku by musel urobiť v dostatočnom predstihu, aby firemní poslíčkovia doniesli jedlo načas ešte teplé priamo do práce.
Takéto riešenie by výrazne pomohlo aj diabetikom a celiatikom, ktorí majú so stravovaním veľké problémy. Ani v Bratislave, ani v iných mestách neexistuje veľa reštaurácii a pohostinstiev, kde by sa podávali jedlá pre takýchto zdravotne postihnutých ľudí. Spomenutá firma by mala špeciálne vyhradený okruh jedál, ktorý by bol určený výhradne pre nich. Potraviny, ktoré sú určené pre celiatikov, sú špeciálne dotované štátom. Štát by teda mohol dotovať aj jedlá, vyrábané takouto donáškovou službou, určené špeciálne pre celiatikov alebo diabetikov. To by výrazne znížilo cenu takéhoto na objednávku doručeného jedla. Keby firma sídlila v centre mesta, výrazne by sa znížili náklady na donášku, čo by znamenalo, že by si ho mohli dovoliť aj ľudia, ktorí nie sú na tom finančne najlepšie. A pravdupovediac, takýchto ľudí je veľa. Zdravú stravu by si však mal dovoliť každý bez rozdielu.
MAREK KRIVÝ,
FILIP KORBAS