Aby ekozáhradkári získali bohatú úrodu zdravých bioproduktov, aktuálne sú nasledujúce práce:
V ovocnej časti záhrady urobíme po fyziologickom opadnutí plodov, najneskôr však koncom júna, prebierku plodov, najmä jabĺk, hrušiek, marhúľ a broskýň. V chocholíku vždy necháme len najlepšie vyvinutý, zdravý plod. Po zbere jahôd záhon očistíme, pôdu skypríme a zavlažíme, starú výsadbu odstránime. Pripravíme si sadenice jahôd z vlastného porastu, ktoré v auguste po zaškôlkovaní poplazov vysadíme. Dobre vyvinuté poplazy odrežeme a zakoreníme v črepníkoch či v téglikoch z mliečnych výrobkov, pri väčšom množstve poplazov - na množiarenskom záhone.
Z ovocných drevín odstránime letorasty vyrastajúce spod miesta vrúbľovania, ako aj koreňové výmladky.
Pokračujeme v letnom reze tvarovaných jadrovín a mladých stromčekov broskýň i marhúľ. Ak ešte prúdi miazga, môžeme vrúbľovať egreše a ríbezle do rázštepu a očkovať ovocné dreviny na "bdiace očko".
Do voľnej pôdy na hriadky alebo záhony vysievame semená, alebo vysádzame otužené priesady jednotlivých druhov zelenín. Ekozáhradkári pritom uprednostňujú odolné alebo aspoň tolerantné odrody proti chorobám a fyziologickým poruchám. Pri výsadbe treba dodržiavať zásady alelopatie (dobré susedné vzťahy).
Vysádzať možno aj priesady liečivých a koreninových rastlín (saturejka, palina dračia, borák, koriander, medovka lekárska, šalvia lekárska, nechtík lekársky, levanduľa).
Podľa lunárneho kalendára sú najvhodnejšími dňami na výsev týchto rastlín 14. a 15. jún, 18. až 20. jún a na výsadby sadeníc 14. a 15. jún, 20. jún, 27. a 28.jún.
Vo vinohrade kypríme pôdu, vylamujeme prebytočné letorasty a zálistky. Ponechané letorasty vyviažeme k oporám, alebo zasunieme medzi dvojdrôtie drôtenky. Viničové kry nevhodných odrôd môžeme preštepiť zelenými vrúbľami lepších odrôd.
Vhodné mäkké a neškodné odpady zo záhrady i z domácnosti dávame do kompostu, ktorý odporúčame zavlažovať.
Proti chorobám a škodcom rastlín využívajú ekozáhradkári mechanickú ochranu a ekologické metódy, o ktorých sa zmienime v osobitnom článku.