Rozhodla som sa pre talianske recepty. Niežeby mi slovenská kuchyňa nechutila - práve naopak. Väčšinou mi však nezostáva veľa času na varenie a tieto jedlá, okrem toho, že sú zdravé, sú aj nenáročné na čas a prípravu. Verím, že vám budú chutiť. Recepty sú pre dve osoby.
Pasta al pomodoro
5 stredne veľkých paradajok, 300 g špagiet, 1 feferónka, 10 lístkov bazalky, soľ, olivový olej, 1 veľká cibuľa
Na kvapke olivového oleja opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Na rovnaké kúsky nakrájame aj surové paradajky, aj so šupou. Pridáme čerstvú alebo sušenú feferónku, ktorú môžeme nahradiť mrazenou bazalkou. Prikryjeme, až kým z masy nevznikne kompaktná polohustá hmota. Na záver omáčku osolíme a zmiešame s uvarenými špagetami. Namiesto špagiet môžeme použiť inú cestovinu. Odporúčam penne.
Pasta zucchine
3 cukiny, 250 až 300 g špagiet alebo penne, 6 lístkov bazalky, soľ
Na rozpálenú panvicu vložíme cukiny. Predtým ich pokrájame na kolieska, ktoré rozkrojíme ešte na štvoro. Pridáme
6 lístkov bazalky a posolíme. Nakoniec pridáme k zmesi špagety alebo inú cestovinu.
Spaghetti aglio, olio e peperoncino
6 strúčikov cesnaku, 1 feferónka, 300 g špagiet, soľ, 15 lístkov rukoly
Feferónku a cesnak nakrájame na veľmi tenké kolieska. Vložíme do rozpálenej panvice, kde ich krátko opražíme - len chvíľku, kým do oleja neprejde ich šťava a chuť. Zmes nesmie prihorieť. Zmiešame so špagetami. Pre farebnú pestrosť dáme na tanier čerstvú rukolu.
Falošná pizza
2 kusy arabského chleba pita, 50 g prosciutto crudo, 1 mozzarella, 2 paradajky, 6 lístkov bazalky
Chlieb pita horizontálne rozkrojíme tak, aby z neho vznikla kapsa. Vnútro obložíme prosciuttom crudom alebo aj obyčajnou šunkou a mozzarellou nakrájanou na kolieska, na ktoré ešte naukladáme kolieska paradajok. Tento viacfarebný zázrak potom polejeme dostatočným množstvom olivového oleja, posolíme, pridáme mrazenú či čerstvú bazalku. Ak niekto obľubuje pikantné chute, môže pridať aj feferónku a rukolu. Kapsu zatvoríme a vložíme do predhriatej rúry na 10 až 12 minút, kým pita nestvrdne a mozzarella sa nerozpustí.