Podaktoré podniky majú pri vstupe umiestnenú čiernu tabuľu a na nej napísané špeciálne ponuky podniku. Ako to funguje: šéf otvorí ráno podnik, pozrie, akých potravín sa treba rýchlo zbaviť, respektíve ktorým potravinám sa končí záruka, poskladá z nich šikovne "špeciálnu ponuku dňa" a milý hosť si naivne myslí, že to, čo mu práve priniesli na stôl, je ozajstná špecialita... (Nefunguje to takto v každom podniku, sú aj seriózne reštaurácie, ktorých tabule obsahujú naozaj kvalitné jedlo. Opatrnosť je však na mieste.)
Finta 2 - namiesto kávy žbrnda
Táto finta sa dá ľahko spraviť, ak ste v podniku s priateľkou a objednáte si napríklad viedenskú kávu. Čašník chytí páku, kam sa dáva káva, ale namiesto dávky na dve kávy tam dá len jednu. Spraví kávu, pridá šľahačku, poriadne posype kakaom a s veľkou pompou prinesie na stôl. Samozrejme, vy ste zaplatili za dve viedenské, ale reálne čašník vydal iba jednu, takže zisk z jednej kávičky putuje to jeho vrecka.
(O dôvod viac, prečo piť klasické espresso namiesto všetkých tých prichutených káv, pretože pri espresse okamžite viete, na čom ste.)
VIKTOR KLIMO, klimo.blog.sme.sk