Vrúbľovanie za zelena: 1 - príprava podpníka, 2 - príprava vrúbľa, 3 - miesto vrúbľovania. KRESBA - AUTOR |
e do rázštepu v období, keď sú podpník aj vrúbeľ ešte v bylinnom stave. Býva to v termíne, keď dĺžka letorastu predlžujúceho podpník je 0,15 až 0,2 metra.
Podpník upravíme vyrezaním bočného obrastu až po miesto vrúbľovania, no listy necháme. Na mieste, kde letorast ešte nezdrevnatel, žiletkou alebo ostrým nožom urobíme kolmý rez a v strede podpník rozštiepime osovým zárezom. Hĺbka zárezu závisí od dĺžky klinového zrezania spodnej časti vrúbľa.
Vrúbeľ pripravujeme z vrcholu letorastu zvolenej odrody. Jeho hrúbka má byť rovnaká ako hrúbka podpníka v mieste kolmého zrezania. Dĺžku vrúbľa vymedzujú internódiá medzi tromi až štyrmi vyvinutými vrcholovými listami a dĺžka klinového zrezania pod spodným listom vrúbľa. Dĺžka klinového zrezania má byť trojnásobkom hrúbky vrúbľa a musí zodpovedať hĺbke osového zárezu na podpníku. Listové čepele skrátime na polovicu. Vrúbeľ opatrne zasunieme klinovým zrezaním do rázštepu podpníka. Ak je vrúbeľ o niečo tenší ako podpník, dbáme na to, aby kambium podpníka bolo oproti kambiu vrúbľa aspoň na jednej strane rázštepu. Miesto spojenia opatrne obmotáme užšou PE-páskou. Priťahujeme ju len mierne a tak, aby sa jej okraje prekrývali. Viazanie ukončíme podvlečením pásky pod poslednú slučku a úmerným utiahnutím. Všetky operácie robíme citlivo, aby sme nepoškodili vegetačný vrchol vrúbľa a nedotýkali sa rezných plôšok.
Úspešné vrúbľovanie za zelena predpokladá presný a rýchly postup, primerané teplo a vlhký vzduch. Najlepšie je štepiť v podvečer alebo pri zamračenej oblohe. Vrúbľovanec ošetrujeme odstraňovaním letorastov vyrastajúcich na podpníku, podľa potreby ho zalievame a vykonávame ochranu. Nezabudnime povoliť včas viazaciu pásku, aby nezabránila hrubnutiu miesta dotyku vrúbľa s podpníkom.
Autor: Ing. ŠTEFAN NITRANSKÝ, CSc.