V tomto období striháme živé ploty. FOTO - AUTOR |
Nesmieme tak však urobiť predčasne. Počas diferenciácie kvetných pukov prihnojíme jadroviny dusíkom kvôli budúcoročnej úrode.
Na výhonkoch viniča už rozoznávame súkvetia strapcov. Nastáva čas na prebierku prebytočných nerodivých výhonkov (tzv. podlom). Býva to spravidla koncom mája až začiatkom júna, do začiatku kvitnutia, pred postrekom. S vylamovaním začíname až vtedy, keď prejdú neskoré jarné mrazy. Vylamovať neplodné výhonky v neskoršom období nie je správne.
Na hriadky so zeleninou vysádzame teplomilnú zeleninu, najmä paradajky, ktoré sú otužilejšie ako paprika. Najnáročnejšie na teplotu sú však baklažány. Vysádzame aj zeler a ružičkový kel, ktorý potrebuje dlhšie vegetačné obdobie na tvorbu kvalitných ružičiek. Neskoršou výsadbou zeleru predídeme zachladeniu priesad, ktoré zapríčiňuje tvorbu kvetov a znehodnocuje buľvy.
Na záhony vysádzame pripravené letničky, astry, begónie, gazánie, limonky, petúnky, šalvie a ďalšie rastliny. Po vysadení záhon často zalievame, aby dobre zakorenili. Do záhradky vynesieme aj prezimované oleandre, citrónovníky či juky. Staršie rastliny presádzame po viacročných prestávkach. Porasty prihnojíme špeciálnymi hnojivami (Mikrola, Harmavit). (pav)