atých pôdach vyhnojených organickými hnojivami (hlavne maštaľným hnojom) a pri predvýsadbovej príprave pôdy aj priemyselnými kombinovanými hnojivami.
Z predpestovaných priesad vysádzame predovšetkým paradajky, papriku zeleninovú, baklažán, zeler, uhorky, melón cukrový, dyňu červenú, tekvice, cukety, patizóny a šaláty.
V druhej polovici mája možno z teplomilnej zeleniny vysievať priamo na záhony alebo hriadky ešte semená fazule záhradnej, tekvice obrovskej a špargľovej, uhoriek nakladačiek, kukurice cukrovej a šalátov. V poslednom čase pestujú niektorí záhradkári vzácny ázijský druh tekvice - legenáriu (ľudový názov - indická uhorka). Priesady vypestované z dovezeného osiva legenárie sa vysádzajú do voľnej pôdy v najteplejších oblastiach koncom mája.
Dôležitým agrotechnickým opatrením pri pestovaní teplomilných druhov zeleniny je pravidelné odburiňovanie porastov pletím a kyprením pôdy. Prvýkrát by sme mali kypriť pôdu už do 14 dní po vysadení rastlín a po vzídení vysiatych rastlín, neskôr podľa druhu a stavu pôdy približne v dvojtýždňových intervaloch. Teplomilné druhy zeleniny sú náročné na vodu, preto treba dbať na ich pravidelné závlažovanie, najlepšie podmokom alebo kvapkovou závlahou, najmä zavčasu ráno. Viaceré druhy plodovej zeleniny si vyžadujú počas vegetácie aj prihnojovanie, predovšetkým listovými hnojivami.
Pri výseve a výsadbe teplomilnej zeleniny sa odporúča ekologicky hospodáriacim záhradkárom dodržiavať zásady vzájomnej znášanlivosti susedných rastlín (alelopatia). Podľa nich sa neznáša baklažán s hrachom a feniklom, uhorky so zemiakmi, rajčiakmi, reďkovkou a reďkvou, šalát so zelerom, kukurica cukrová so zelerom a cviklou, rajčiaky s hrachom, tekvicami, uhorkami, karfiolom, zemiakmi a feniklom a tekvice s rajčiakmi a reďkovkou. Pre uhorky sú nevhodnou predplodinou hlúboviny a rajčiaky.
Pri uhorkách sa odporúča pestovať bazalku a borák lekársky, ktoré lákajú včely potrebné na ich opelenie, ako aj cukrovú kukuricu, ktorá ich chráni pred vetrom. Petržlen pestovaný pri rajčiakoch zlepšuje ich chuť.
Ekozáhradkári uprednostňujú pri výbere úrodné odrody vhodné pre danú lokalitu (najmä hybridné) a odolné alebo aspoň tolerantné proti niektorým chorobám a fyziologickým poruchám (napríklad rajčiaky proti fytoftóre, vírusovým ochoreniam a proti praskaniu plodov, uhorky proti plesni sivej a peronospóre, šaláty proti predčasnému vybiehaniu do kvetu a proti plesniam).
Autor: Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc .