FOTO |
Na Slovensku som nič podobné, ako sú japonské sladkosti, nevidel. Kým európske zákusky sa pečú z múky, mlieka, vajec a masla, japonské sú rastlinné. Typická sladkosť je napríklad vyrobená z azuki fazule. Je to malá tmavočervená oválna fazuľa, ktorá je na ázijskom kontinente veľmi rozšírená. Keď ju uvaríme, pridáme k nej cukor a prepasírujeme ju, vznikne sladká fazuľová pasta. Voláme ju anko a používa sa na mnoho spôsobov. Jedným z nich je plnka do moči, čo sú glejovité guľôčky zo špeciálne rozvarenej a prepasírovanej ryže, veľké asi ako menšia tenisová loptička. Keď je pastou naplnený koláčik z múky, volá sa to mandžú. A keď sa pridá fazuľová pasta ku kanten (to sú rozvarené a potom vysušené morské riasy tengusa), vznikne želé dezert jokan. Japonské želé sladkosti sa teda nerobia zo želatíny, ale práve z kanten.
V Japonsku máme dva typy obchodov so sladkosťami. V jednom sa predávajú iba japonské, v druhom iba európske. Neviem prečo, ale obchod so zmiešanými sladkosťami neexistuje. Prvý koláč európskeho typu zvaný kasutera priviezli do Japonska portugalskí misionári pred 430 rokmi, keď prišli do Nagasaki. Je to iba holé piškótové cesto, ale na japonskom trhu je to priekopník medzi sladkosťami európskeho typu vyrobenými z múky a vajíčok. Zaujímavé je, že napriek svojmu pôvodu sa dnes kasutera predáva v obchodíkoch s japonskými sladkosťami, pretože koláč má už celkom inú chuť, ako keď bol do Japonska privezený.
Vráťme sa však k japonským sladkostiam a zelenému čaju. Dezerty s chuťou anko sú síce sladké, no sladká chuť nie je intenzívna. Preto nezabíja v ústach príjemnú horkosť zeleného čaju. Keď si dáte dúšok horkého čaju, žiada sa vám niečo sladké. Dáte si sladký koláčik, a chcete opäť horký čaj. Fantastická kombinácia chutí!
Na Slovensku som zatiaľ nezohnal ingrediencie, takže koláčiky nemôžem urobiť, ale moja ruská kamarátka bola v Paríži a zanietene mi rozprávala o tamojších japonských obchodíkoch so sladkosťami. Ešte viac než chuťou dobrôt bola fascinovaná ich vzhľadom. Je to tak, japonské jedlo je vždy aj pastvou pre oči.
Musím si niekde zohnať suroviny a spravím pár koláčikov pre mojich priateľov tu, na Slovensku. Som zvedavý, či im budú chutiť. Ak sa mi to nepodarí, potom aspoň zmiešam matcha (prášok zo zeleného čaju) so zmrzlinou. To spravím ľahko. V Japonsku je takáto zmrzlina veľmi obľúbená. A Slováci majú zmrzlinu radi.
Autor: MASAHIKO