Výskyt burín vo vinohrade pravidelne kontrolujeme. FOTO - IT |
Ak sa vo vinohrade rozšíria buriny, odoberajú viniču vodu a živiny, zvyšujú riziko napadnutia botrytídou a napokon sťažujú zber hrozna. Kontrola ich výskytu je preto nevyhnutná. Z medziriadkov burinu ľahko odstránime mechanicky. Na zásah v pásoch pod klčmi však chýba technika, účinná je však pásová aplikácia herbicídov.
K aplikácii herbicídov vo vinohrade musíme vždy pristupovať zodpovedne. Návod na ich použitie treba dôsledne dodržiavať. U nás sú povolené prípravky s účinnými látkami Glyphosate, MCPA a propyzamid. Najčastejšie sa pritom uplatňujú listové herbicídy s látkou Glyphosate.
Pri postreku viniča herbicídmi treba dbať na to, aby nefúkal vietor a neboli vysoké teploty. Na aplikáciu by sme mali mať kvalitnú techniku, aby nedošlo k úletu chemikálií, aby bolo teda možné ošetriť len určitý pás alebo plochu vinohradu. Vhodné na tento účel sú trysky vytvárajúce veľké kvapky, štandardne asymetrické s 90-stupňovým uhlom postreku, s tlakom dosahujúcim 3 bary prípadne "antiúletové" trysky. Na hektár plochy sa má použiť maximálne 200 litrov vody, lebo pri väčšom objeme sa znižuje účinnosť postreku.
Pri výpočte dávok herbicídu a množstva vody prihliadame na percentuálny podiel ošetrovanej plochy. Z uvedeného je zrejmé, že herbicídy vo vinohradoch treba nasadzovať cieľavedome, len potom budú účinné.
Ing. PETER DRÁČ