Ako sa slávili Vianoce v slovenských dedinách, keď ešte nebola televízia

Naši predkovia si počas dlhých stáročí ustálili určitý životný štýl, ktorý bol prispôsobený prírode, ročným obdobiam a samozrejme cirkevným sviatkom. Na Štedrý deň sa začala príprava na Vianoce. Celý deň sa dodržoval prísny pôst, aby všetkým štedrovečerná

večera lepšie chutila. Vianočný stromček sa na Slovensku všeobecne rozšíril až po prvej svetovej vojne. Dovtedy ho mávali len v mestách - aj to zriedka. Ozdoby na stromček bývali jednoduché, doma vyrobené - orechy, jablká, rôzne reťaze z farebného papiera a mimoriadne krásne boli ozdoby zo slamy. Sklenené, fúkané ozdoby z českých sklární sa rozšírili až po druhej svetovej vojne. Aj keď vianočné stromčeky prišli k nám pomerne neskoro, na celom Slovensku, ale osobitne v banských oblastiach (Banská Štiavnica, Staré Hory) sa stavali jasličky - betlehemy, ktoré vyrábali baníci. Zásobovali nimi široké okolie a predávali ich v mestách na predvianočných trhoch. Figúrky zhotovovali z dreva. Náročnejšie betlehemy bývali aj pohyblivé - mechanické, najmä v kostoloch, kde boli aj veľké figúrky. Varenie vianočných jedál bolo veľmi náročné, pripravovalo sa viacero chodov. Ako prvé sa jedli oblátky s medom, ktoré sa piekli v starých formách zo 17. a 18. storočia. Piekol ich obyčajne pre celú dedinu rektor - učiteľ a organista v jednej osobe. Ako ďalší chod sa rozkrájalo jabĺčko na toľko dielov, koľko bolo členov domácnosti pri stole. Ak bolo vo vnútri zdravé bolo dobre, ak nie, znamenalo to , že rodinu môže počas roka postihnúť nejaká nehoda. Podobne sa rozdávali aj orechy. Ešte pred tým však pokropili stôl svätenou vodou. Ďalším chodom bola krupicová kaša s medom. Potom nasledovali kysnuté pečené buchtičky, zvané pupáky s makom, poliate maslom a mliekom. Ďalej nasledovala kapustnica so sušenými hríbami, slivkami či jablkami. Bola bez mäsa a masti dochutená len smotanou. Na južnom Slovensku alebo v niektorých iných mestách mávali miesto kapustnice rybaciu polievku z hlavy kapra (halászlé), v ktorej plávali kúsky ryby. Ako hlavný chod sa podával vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom (uvarené zemiaky pokrájané s cibuľou v octovom náleve). Potom nasledoval makový, orechový alebo tvarohový koláč - závin. Na podnosoch boli pripravené rôzne zákusky, ako mačacie oči, medvedie labky, medovníky a niekde známe bratislavské makové a orechové rožky. Cukrárenské výrobky sa vtedy málo používali, všetko sa pieklo doma. Ako nápoj sa podávalo víno a sladký karamelový likér, ktorý sa pripravoval len na Vianoce a nazýval sa ježiškový. Po večeri si rodina prezrela darčeky, ktoré boli pod stromčekom. Na druhý vianočný sviatok býval slávnostný obed, pečená hus alebo kačica, baranina, neskôr bravčové mäso. Pred Vianocami bývalo veľa zabíjačiek, takže o mäso nebola núdza. Na Vianoce bol každý doma. Bol to akýsi rodinný sviatok, na návštevy sa nechodilo. Až na svätého Štefana sa vinšovalo a vtedy bola aj prvá tanečná zábava - štefánska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

ZDENKA DANIŽOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 778
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 664
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 735
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 694
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 678
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 262
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 213
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 295
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu