BRATISLAVA (SME - ru) - Zatiaľ čo v štátoch EÚ presadili odborníci podporovaní verejnosťou povinné označovanie geneticky modifikovaných potravín ešte v roku 1997, v štátoch strednej a východnej Európy zostáva tento problém stále v úzadí. Príkladom je aj Slovensko, kde podľa informácie zo zainteresovaných kruhov možno očakávať prijatie zákona o genetickom inžinierstve najskôr v roku 2001. Hoci väčšina odborníkov sa prikláňa k názoru, že geneticky modifikované organizmy neškodia človeku, možno ich teda jesť bez problémov, zasadzujú sa zároveň o to, aby spotrebiteľ bol informovaný, akú potravinu si kupuje. Vzhľadom na akútnosť tejto problematiky - nie je totiž vylúčené, že geneticky modifikované potraviny sa objavujú aj v našich obchodoch - pripravuje v týchto dňoch hlavný hygienik SR Ivan Rovný odborné usmernenie o ich povinnom označovaní. "Spotrebiteľ musí mať možnosť výberu," hovorí hlavný hygienik, "budeme žiadať od každého, kto vyrába alebo dováža potraviny, ktoré sa akokoľvek spracúvajú, aby ich v prípade, že ich vyrobili na báze geneticky zmenených organizmov, na obale označil. Pri potravinách, kde bude existovať nejaké podozrenie, budeme žiadať od dovozcu či výrobcu, aby zdokladoval, že neobsahujú také oragnizmy. Za nedodržanie tejto povinnosti budú aj sankcie." Podľa Rovného usmernenie o označovaní geneticky manipulovaných potravín začne platiť určite ešte do konca tohto roka.