Na pečeného vola čakalo 500 Bratislavčanov

Vôňa dymu a pečeného mäsa sa včera od skorého šírila bratislavským Františkánskym námestím, kde zorganizovalo združenie Devínska brána pečenie korunovačného vola. "Túto akciu sme obnovili vlani a nadviazali sme na tradíciu ukončenú v roku 1741 podľa ...

Vôňa dymu a pečeného mäsa sa včera od skorého šírila bratislavským Františkánskym námestím, kde zorganizovalo združenie Devínska brána pečenie korunovačného vola. "Túto akciu sme obnovili vlani a nadviazali sme na tradíciu ukončenú v roku 1741 podľa ktorej sa vždy pri kráľovskej korunovácii piekol pre obyvateľov Bratislavy vôl," uviedol pre SME predseda združenia Vladimír Tomčík. Takmer poltonového vola menom Obeliks piekol včera na námestí kuchár so svojimi tromi pomocníkmi od štvrtej hodiny ráno a pripravený bol podľa starého receptu, teda týždeň naložený v náleve z koňaku červeného vína, koreňovej zeleniny a divokých byliniek. Počas pečenia ho potom pravidelne polievali pivom a natierali údenou slaninou. Viacerí vytrvalci včera popoludní aj niekoľko hodín pozorovali akt pečenia. O pätnástej, keď sa malo začať s porcovaním vola, bolo už na námestí asi päťsto ľudí, ktorí netrpezlivo čakali, komu sa ujde prvý kúsok. Ten mal byť určený primátorovi, keďže však dlho nechodil, začalo sa porcovanie bez neho. "Takéto mäso som ešte nejedol, a bol som zvedavý, ako chutí. Je výborné," zdôveril sa mladý muž s jednou z prvých porcií. Mnohých neodradila ani pomerne vysoká cena za kus pečeného voľa so žemľou a vytrvalo stáli v rade. "Je to len raz za rok, a tých osemdesiat korún neľutujem," povedala staršia pani. Primátor Moravčík prišiel v sprievode starostu mestskej časti Staré mesto Ďurkovského na ochutnávku až po pol hodine. "A on nemusí platiť? Ten sa má," ozval sa mužský hlas z davu, keď organizátori ponúkli primátorovi porciu pečeného mäsa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

ANDREJ ŠIMONČIČ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 762
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 599
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 738
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 627
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 600
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 348
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 123
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 247
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu