Vôňa dymu a pečeného mäsa sa včera od skorého šírila bratislavským Františkánskym námestím, kde zorganizovalo združenie Devínska brána pečenie korunovačného vola. "Túto akciu sme obnovili vlani a nadviazali sme na tradíciu ukončenú v roku 1741 podľa ktorej sa vždy pri kráľovskej korunovácii piekol pre obyvateľov Bratislavy vôl," uviedol pre SME predseda združenia Vladimír Tomčík. Takmer poltonového vola menom Obeliks piekol včera na námestí kuchár so svojimi tromi pomocníkmi od štvrtej hodiny ráno a pripravený bol podľa starého receptu, teda týždeň naložený v náleve z koňaku červeného vína, koreňovej zeleniny a divokých byliniek. Počas pečenia ho potom pravidelne polievali pivom a natierali údenou slaninou. Viacerí vytrvalci včera popoludní aj niekoľko hodín pozorovali akt pečenia. O pätnástej, keď sa malo začať s porcovaním vola, bolo už na námestí asi päťsto ľudí, ktorí netrpezlivo čakali, komu sa ujde prvý kúsok. Ten mal byť určený primátorovi, keďže však dlho nechodil, začalo sa porcovanie bez neho. "Takéto mäso som ešte nejedol, a bol som zvedavý, ako chutí. Je výborné," zdôveril sa mladý muž s jednou z prvých porcií. Mnohých neodradila ani pomerne vysoká cena za kus pečeného voľa so žemľou a vytrvalo stáli v rade. "Je to len raz za rok, a tých osemdesiat korún neľutujem," povedala staršia pani. Primátor Moravčík prišiel v sprievode starostu mestskej časti Staré mesto Ďurkovského na ochutnávku až po pol hodine. "A on nemusí platiť? Ten sa má," ozval sa mužský hlas z davu, keď organizátori ponúkli primátorovi porciu pečeného mäsa.
ANDREJ ŠIMONČIČ