stretávajú s narastajúcimi finančnými problémami. "Do problémov slovenské cukrovary nedostáva ani tak vnútorná konkurencia, ale skôr konkurencia zahraničných výrobcov cukru, ktorí na slovenskom trhu umiestňujú prebytkový cukor za dumpingové ceny," uviedol R. Straka. Ako ďalej dodal, celkové náklady na výrobu domáceho cukru sa pohybujú v priemere na úrovni asi 13 až 15,50 koruny za kilogram. "Konkurovať na domácom trhu cukrovarom z Európskej únie slovenskí producenti môžu naozaj iba ťažko, keďže vo všetkých krajinách EÚ je trh s touto komoditou regulovaný, čo zabezpečuje tamojším výrobcom stály odber cukru. Vďaka tomu umiestňujú na slovenskom trhu iba prebytky za svetové ceny, ktorých úroveň ani zďaleka nedosahuje výrobné náklady. Slovenské cukrovary tak boli nízkymi cenami vytláčané z trhu, čo zapríčiňovalo ich finančné problémy," povedal R. Straka. "Potom, čo SR zavedie regulačnú politiku na cukor, znevýhodnia sa zahraniční dovozcovia tak, ako sú znevýhodňovaní slovenskí vývozcovia v zahraničí," dodal.
Od budúceho roka by mal vstúpiť do platnosti nový trhový poriadok. Podľa riaditeľa Štátneho fondu trhovej regulácie Jaromíra Košinu budú pre cukor na základe nového poriadku platiť dve kvóty. Prvá z nich bude vychádzať z celkovej spotreby sladidiel a jej minimálna cena bude predstavovať 105 percent vlastných výrobných nákladov. Kvóta B, vo výške 5 percent z prvého limitu, bude rezervou v prípade nepriaznivých klimatických podmienok s garantovanou cenou vo výške asi 95 percent výrobných nákladov. V prípade, že sa prvú kvótu cukrovarom nepodarí splniť, odkúpi nepredané množstvo cukru štát za garantovanú cenu. Ak sa však na trhu prejaví nedostatok cukru, druhá kvóta sa preradí do prvej s minimálnou cenou, teda výrobné náklady plus 5-percentná marža. Kvóty by mali platiť aj pre izoglukózu, a to v objeme, ktorý sa bude odvíjať od zmluvne dohodnutého množstva s ročným predstihom.