voľby ako služba zákazníkom, ktorý presadzuje tolerantné spolunažívanie hostí s cigaretou aj bez nej, v mnohých menších podnikoch sa klienti odmietajúci zadymené prostredie musia často zmieriť so svojou prehrou. "Počas dvoch rokov, čo na Slovensku propagujeme tento program, ho prijalo za svoj viac ako sto zariadení," hovorí prezident Zväzu hotelov a reštaurácií SR Ján Bočkay. "Ak sa aj objaví hosť, ktorý fajčí v nefajčiarskej zóne, vždy mu to slušne pripomenieme. Je už na ňom, ako sa zariadi. Problémy zväčša nebývajú, ale niekedy sa vyskytne aj nechápavý hosť." V súvislosti so spomínaným programom zorganizoval zväz hotelov pre svojich členov už druhý súťažný ročník. Jednotlivé zariadenia navštevoval v čase od 1. februára do 15. októbra tohto roku anonymný kontrolór, ktorý prostredníctvom vlastného pozorovania a pohovorov s personálom hodnotil rozsah používania programu. Vybraných päť finalistov v každej z troch kategórií nakoniec posudzovala osobitná porota (1. kategória: troj- a štvorhviezdičkové hotely, 2. jedno- a dvojhviezdičkové hotely, penzióny a motely, 3. reštaurácie). Ako uviedla riaditeľka Zuzana Šedivá z víťazného zariadenia v najluxusnejšej kategórii - z hotela Hubert v Gerlachove, o jeho prvenstvo sa vrcholne zaslúžil mladý kolektív hotela. Podľa slov jeho ekonómky Márie Ovšonkovej vyhrotené situácie s hosťami, ktorí by nechápali rozdelenie klientely na fajčiarov a nefajčiarov, nezažili. "Naši čašníci si vedia poradiť, keď treba niekoho upozorniť. Také situácie sme dopredu natrénovali," dodala. V ďalších dvoch kategóriách sa najlepšie umiestnil levický penzión Tilia a medzi reštauráciami Modrá guľa v Bratislave. V ocenených zariadeniach finančné odmeny rozdelia medzi personál.