BRATISLAVA (SME - ru) - Keby sme sa Slovákov opýtali, či mali včera, v Svetový deň cereálií, v jedálnom lístku obilniny, väčšina z nich by odpovedala kladne. Odborníci netaja spokojnosť s tým, že príjem obilninových jedál je na Slovensku vyšší ako vo väčšine západoeurópskych krajín. „Hoci je pravda, že príjem zdravších potravín s obsahom plnozrnných obilnín sa zvyšuje, so štruktúrou spotreby ešte nie sme spokojní. Slováci si zvykli spájať obilninové a múčne jedlá s tukmi. Takmer dve tretiny tukov tak získavajú v skrytej forme – podieľajú sa na tom nielen mäsové a mliečne potraviny, ale aj obilninové jedlá,“ povedal riaditeľ Výskumného ústavu výživy Robert Šimončič. Zvyšujúcu sa náklonnosť Slovákov k cereáliám včera pochválil aj prezident Európskej vegetariánskej únie Igor Bukovský. Pripomenul, že kým pred desiatimi rokmi sme poznali celozrnnú potravinu takmer v jedinej forme – grahamovom rožku, dnes je zoznam dostupných celozrnných výrobkov veľmi dlhý. „Nakupujú a jedia sa najmä obilninové vločky. A ten záujem nie je nijako umelý, ale je to prejav väčšieho dopytu. Zvýšený príjem cereálií potvrdzujú i štatistiky, nie je to len optický klam,“ uviedol. „Často sa síce uvádza, že cereálie obsahujú ťažké kovy, tie sú však už všade okolo nás. Tým, že ťažké kovy sú rozpustné v tukoch, hromadia sa v mäse. Ak si zoberiete, že krava musí zjesť 15 kíl obilnín na to, aby pribrala o 1 kilo, tak je to úžasne neefektívne a veľmi nezdravé. Mäsom človek prijme oveľa väčšie kvantum ťažkých kovov.“ Základom výživy majú byť podľa neho vločky, pečivo, cestoviny a chlieb, lebo obsahujú veľa sacharidov ako najvhodnejší zdroj energie, veľa vlákniny, vitamínov skupiny B a najmä fytochemikálie, ktoré majú preukázateľne protirakovinový účinok (hlavne ovos a ovsené vločky).