Oddnes môžeme v Bratislave ochutnať špeciality Bolkovho Valašského kráľovstva

Myšlienka založiť na Morave Valašské kráľovstvo bola spočiatku len jedným z bizarných nápadov Boleslava Polívku. Lokálpatriot rodného Valašska sa raz vyhlásil za kráľa, z ministra financií spravil ďalšieho Moravana, ktorého na túto funkciu oprávňovalo ...

Myšlienka založiť na Morave Valašské kráľovstvo bola spočiatku len jedným z bizarných nápadov Boleslava Polívku. Lokálpatriot rodného Valašska sa raz vyhlásil za kráľa, z ministra financií spravil ďalšieho Moravana, ktorého na túto funkciu oprávňovalo najmä jeho meno Brzobohatý. Poddaní sa hlásia dobrovoľne. Boli pre nich dokonca vystavené už aj pasy a vraj sa ich vydalo asi 20 000. To, čo bolo sprvoti myslené iba ako recesia, zapustilo prekvapujúco silné korene. Valašské kráľovstvo síce nie je na žiadnej oficiálnej mape, vošlo však do povedomia širokej verejnosti. Bolkovi sa podarilo spropagovať valašský kraj tak, že by sa od neho profesionáli pracujúci v cestovnom ruchu mohli učiť. Dnes a potom ešte po celý týždeň až do 31. októbra pocítime závan Valašského kráľovstva aj v Bratislave. V Rybárskom cechu totiž budú dni kuchyne Valašského kráľovstva. Po špecialitách Indonézie či Ruska tu okúsia hostia ľudovejšie pokrmy, o ktorých sa však hovorí, že sú základom českej kuchyne. Bolek síce nebude na oficiálnom otvorení, lebo práve nakrúca Manéž, počas týždňa však reštauráciu určite navštívi. Bude vraj prvým kráľom, ktorý v Rybárskom cechu večeral. Kuchár, ktorý sa bol školiť na Morave, bude hosťom pripravovať niektoré zo špecialít, ktoré jedna z Bolkových manželiek zozbierala do kuchárskej knihy Polívka je grunt. Pôvabné čítanie je vyzdobené insitnými karikatúrami Bolka - kráľa - klauna s kuchynskými atribútmi. V rovnakom duchu ako kniha sa nesie aj jedálny lístok, v ktorom lákajú jedlá ako chrapúňske uzené, pečené hříbky s bryndzou alebo bramborový salát se švihem. Kto si objedná celé menu, dostane o špecialitu navyše - pravú bolkovicu, teda 50-percentnú slivovicu vypálenú v obmedzenej sérii k Polívkovým päťdesiatinám. (bd)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 719
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 516
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 531
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 515
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 479
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 028
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 196
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu