Myšlienka založiť na Morave Valašské kráľovstvo bola spočiatku len jedným z bizarných nápadov Boleslava Polívku. Lokálpatriot rodného Valašska sa raz vyhlásil za kráľa, z ministra financií spravil ďalšieho Moravana, ktorého na túto funkciu oprávňovalo najmä jeho meno Brzobohatý. Poddaní sa hlásia dobrovoľne. Boli pre nich dokonca vystavené už aj pasy a vraj sa ich vydalo asi 20 000. To, čo bolo sprvoti myslené iba ako recesia, zapustilo prekvapujúco silné korene. Valašské kráľovstvo síce nie je na žiadnej oficiálnej mape, vošlo však do povedomia širokej verejnosti. Bolkovi sa podarilo spropagovať valašský kraj tak, že by sa od neho profesionáli pracujúci v cestovnom ruchu mohli učiť. Dnes a potom ešte po celý týždeň až do 31. októbra pocítime závan Valašského kráľovstva aj v Bratislave. V Rybárskom cechu totiž budú dni kuchyne Valašského kráľovstva. Po špecialitách Indonézie či Ruska tu okúsia hostia ľudovejšie pokrmy, o ktorých sa však hovorí, že sú základom českej kuchyne. Bolek síce nebude na oficiálnom otvorení, lebo práve nakrúca Manéž, počas týždňa však reštauráciu určite navštívi. Bude vraj prvým kráľom, ktorý v Rybárskom cechu večeral. Kuchár, ktorý sa bol školiť na Morave, bude hosťom pripravovať niektoré zo špecialít, ktoré jedna z Bolkových manželiek zozbierala do kuchárskej knihy Polívka je grunt. Pôvabné čítanie je vyzdobené insitnými karikatúrami Bolka - kráľa - klauna s kuchynskými atribútmi. V rovnakom duchu ako kniha sa nesie aj jedálny lístok, v ktorom lákajú jedlá ako chrapúňske uzené, pečené hříbky s bryndzou alebo bramborový salát se švihem. Kto si objedná celé menu, dostane o špecialitu navyše - pravú bolkovicu, teda 50-percentnú slivovicu vypálenú v obmedzenej sérii k Polívkovým päťdesiatinám. (bd)