EÚ je opatrná voči genetickým potravinám

BRATISLAVA (SME - ru) - Diskusia o bezpečnosti potravín a o miere informovanosti spotrebiteľov o tom, čo vlastne jedia, sa vedie vo vyspelých krajinách už dlhšie. Po tom, čo sa niektoré aféry priblížili aj k slovenskému konzumentovi (choroba šialených ...

BRATISLAVA (SME - ru) - Diskusia o bezpečnosti potravín a o miere informovanosti spotrebiteľov o tom, čo vlastne jedia, sa vedie vo vyspelých krajinách už dlhšie. Po tom, čo sa niektoré aféry priblížili aj k slovenskému konzumentovi (choroba šialených kráv či dioxíny), sa však aj u nás prebúdza širší záujem o tento problém. Ľudia začínajú rozmýšľať, či by si kúpili výrobok z geneticky upravených surovín, ak by bol označený (zatiaľ sa označovať nemusia). „Len čo ste nedávno uverejnili v SME článok o obvinení českej tlače, že nemenovaný slovenský potravinársky výrobca využíva geneticky manipulované suroviny, začali sa nám ozývať odberatelia. Potrebovali sa ubezpečiť, či to nie sme my. Samozrejme, že nie sme,“ uviedol Ján Lunter, riaditeľ banskobystrickej firmy Alfabio, ktorá sa zaoberá spracúvaním sóje a výrobou tofu a nátierok z neho. Práve sója a kukurica, ktoré sa napríklad v USA vo veľkom pestujú vďaka génovým manipuláciám a výrobky z nich sú v obchodoch, patria vo svete medzi najviac diskutované plodiny v súvislosti s genetickou úpravou. „Zásadne kupujeme a spracúvame len sóju vypestovanú doma alebo v stredoeurópskom regióne a dodávatelia nám musia preukazovať, že je neupravená,“ dodáva riaditeľ. Ako hovorí P. Filkorn z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho, EÚ začala byť v prístupe ku genetickým potravinám oveľa opatrnejšia. Zaviedla dokonca i moratórium na skúšanie nových odrôd geneticky manipulovaných rastlín (kukurice, repky olejnej, cukrovej repy). Toto rozhodnutie sa dodržiava aj u nás.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 455
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 097
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 696
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 661
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 030
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 088
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 735
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 562
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu