BRATISLAVA (SME - ru) - Diskusia o bezpečnosti potravín a o miere informovanosti spotrebiteľov o tom, čo vlastne jedia, sa vedie vo vyspelých krajinách už dlhšie. Po tom, čo sa niektoré aféry priblížili aj k slovenskému konzumentovi (choroba šialených kráv či dioxíny), sa však aj u nás prebúdza širší záujem o tento problém. Ľudia začínajú rozmýšľať, či by si kúpili výrobok z geneticky upravených surovín, ak by bol označený (zatiaľ sa označovať nemusia). „Len čo ste nedávno uverejnili v SME článok o obvinení českej tlače, že nemenovaný slovenský potravinársky výrobca využíva geneticky manipulované suroviny, začali sa nám ozývať odberatelia. Potrebovali sa ubezpečiť, či to nie sme my. Samozrejme, že nie sme,“ uviedol Ján Lunter, riaditeľ banskobystrickej firmy Alfabio, ktorá sa zaoberá spracúvaním sóje a výrobou tofu a nátierok z neho. Práve sója a kukurica, ktoré sa napríklad v USA vo veľkom pestujú vďaka génovým manipuláciám a výrobky z nich sú v obchodoch, patria vo svete medzi najviac diskutované plodiny v súvislosti s genetickou úpravou. „Zásadne kupujeme a spracúvame len sóju vypestovanú doma alebo v stredoeurópskom regióne a dodávatelia nám musia preukazovať, že je neupravená,“ dodáva riaditeľ. Ako hovorí P. Filkorn z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho, EÚ začala byť v prístupe ku genetickým potravinám oveľa opatrnejšia. Zaviedla dokonca i moratórium na skúšanie nových odrôd geneticky manipulovaných rastlín (kukurice, repky olejnej, cukrovej repy). Toto rozhodnutie sa dodržiava aj u nás.