EÚ je opatrná voči genetickým potravinám

BRATISLAVA (SME - ru) - Diskusia o bezpečnosti potravín a o miere informovanosti spotrebiteľov o tom, čo vlastne jedia, sa vedie vo vyspelých krajinách už dlhšie. Po tom, čo sa niektoré aféry priblížili aj k slovenskému konzumentovi (choroba šialených ...

BRATISLAVA (SME - ru) - Diskusia o bezpečnosti potravín a o miere informovanosti spotrebiteľov o tom, čo vlastne jedia, sa vedie vo vyspelých krajinách už dlhšie. Po tom, čo sa niektoré aféry priblížili aj k slovenskému konzumentovi (choroba šialených kráv či dioxíny), sa však aj u nás prebúdza širší záujem o tento problém. Ľudia začínajú rozmýšľať, či by si kúpili výrobok z geneticky upravených surovín, ak by bol označený (zatiaľ sa označovať nemusia). „Len čo ste nedávno uverejnili v SME článok o obvinení českej tlače, že nemenovaný slovenský potravinársky výrobca využíva geneticky manipulované suroviny, začali sa nám ozývať odberatelia. Potrebovali sa ubezpečiť, či to nie sme my. Samozrejme, že nie sme,“ uviedol Ján Lunter, riaditeľ banskobystrickej firmy Alfabio, ktorá sa zaoberá spracúvaním sóje a výrobou tofu a nátierok z neho. Práve sója a kukurica, ktoré sa napríklad v USA vo veľkom pestujú vďaka génovým manipuláciám a výrobky z nich sú v obchodoch, patria vo svete medzi najviac diskutované plodiny v súvislosti s genetickou úpravou. „Zásadne kupujeme a spracúvame len sóju vypestovanú doma alebo v stredoeurópskom regióne a dodávatelia nám musia preukazovať, že je neupravená,“ dodáva riaditeľ. Ako hovorí P. Filkorn z Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho, EÚ začala byť v prístupe ku genetickým potravinám oveľa opatrnejšia. Zaviedla dokonca i moratórium na skúšanie nových odrôd geneticky manipulovaných rastlín (kukurice, repky olejnej, cukrovej repy). Toto rozhodnutie sa dodržiava aj u nás.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké
  2. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  3. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  4. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu?
  5. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom
  6. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live
  7. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom
  8. Motorkári: Prečo si uzatvoriť havarijné poistenie motocykla?
  1. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  2. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  3. V Kardiocentre v Šaci opäť unikátni
  4. Obnovná ťažba v Chotinke prebieha v súlade so zákonom
  5. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  6. Dizajn nového muralu v Košiciach nájdeš aj na oblečení.
  7. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu?
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 9 699
  2. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 8 360
  3. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 8 175
  4. TV Markíza spustila prelomový digitálny projekt TN live 7 417
  5. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 6 568
  6. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 5 767
  7. Taxík lacnejší ako MHD? Podľa šéfa HOPINu to nedáva zmysel 4 407
  8. Prvý vajcomat na Slovensku má najlacnejšie vajcia v Bratislave 3 625
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu