aných organizmov. Záležitosť je komplikovaná najmä preto, že slovenské zákony (ale podobne je to aj v EÚ) celkom jasne nedefinujú, či postihovať pôvodcu takýchto potravín a čo potom s nimi. Zatiaľ je zakázané dovážať geneticky upravené krmivá, osivá a odrody. Je však fakt, že slovenskí potravinári dosiaľ nevyžadujú "genetické" certifikáty na dovážané suroviny, stopercentne teda v SR nemožno vylúčiť obeh výrobkov s geneticky zmenenými organizmami. "Najchúlostivejšími" surovinami sú v tomto smere najmä kukurica, sója a všetky výrobky s obsahom ich zložiek, ako keksy, kukuričné lupienky, snacky, pukance, sójové nápoje a pod. Do tohto okruhu spadá aj v Čechách objavený inkriminovaný výrobok pôvodom zo Slovenska, ktorý inak bežne dostať v našich obchodoch. "Vieme o správe v českej tlači," uviedol pre SME vedúci pracovník obvinenej slovenskej firmy, ktorú z pochopiteľných dôvodov zatiaľ nemenujeme, "je to veľmi vážne obvinenie, tým viac, že v tejto republike nie je o genetických potravinách žiadna vedomosť. Nevieme o tom, že by sme takéto suroviny spracúvali. Chceme presne zistiť skutočnosť, preto sme sa už obrátili na slovenské laboratóriá a výskum." Prípad vyšetrujú a nemožno vylúčiť ani konkurenčné dôvody v pozadí záležitosti. Výrobca na výsledky českých testov okamžite zareagoval aj tým, že všetkých svojich dodávateľov surovín požiadal o certifikáty, aby zdokladovali, že im nepredávajú geneticky modifikované suroviny. Odborníci upozorňujú, že z jedenia genetických potravín bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí (v USA či Japonsku sú tieto výrobky bežné). Nie je však preskúmané, aké môžu byť dôsledky ich dlhodobého pôsobenia.