ŽIAR NAD HRONOM (SME - ks) - Nie je to dávno, čo sa na Slovensku objavili prípady zápalu mozgových blán. Vo verejnosti sa usadila informácia, že ich spôsobila konzumácia ovčieho a kozieho mlieka zo zvierat nakazených kliešťmi. Na otázku SME, do akej miery konzument riskuje takéto ochorenie, ak nakupuje produkty na salaši, odpovedala MUDr. Eva Striežová zo Štátneho zdravotného ústavu v Žiari nad Hronom. "Na salašoch nie je dostatočne tepelne spracované, ani pasterizované mlieko. Preto ako samotné mlieko, tak aj výrobky z neho kupuje konzument na vlastné riziko, čo by si mal uvedomiť. Toto sa nemôže stať v mliekarenskom priemysle, kde je technológia spracovania dokonalá a podlieha neustálej štátnej veterinárnej kontrole. Ak by mal na salaši výrobca syrov a iných produktov predísť akejkoľvek nákaze, musel by dodržať normy tepelného spracovania, mlieko dostatočne dlho prevárať a kontrolovať stáda. Nájsť kliešte v hustej vlne oviec je však takmer nemožné."