BRATISLAVA (SME - ru) - V súvislosti s belgickými potravinami a dioxínovým škandálom už viackrát zazneli pochybnosti, či sa takéto potraviny nevyskytujú aj na Slovensku. Odborníci však verejnosť upokojili informáciami, že väčšinu potravín dovezených z Belgicka v období najviac hroziacej kontaminácie (marec a apríl) predstavovali spracované výrobky, pri ktorých nehrozí koncentrácia dioxínom nebezpečná pre ľudský organizmus. Zaznievajú však aj rôzne iné názory vyhlasujúce, že už v minulosti sa na Slovensku vypustili spaľovaním a chemickou výrobou do vzduchu aj do potravinového reťazca väčšie množstvá dioxínov ohrozujúce zdravie. „Nie je to tak. Je síce pravda, že na Slovensku sa od 70. rokov vyrábali v Chemku Strážske veľmi podobné látky - polychlórované byfenily známe pod skratkou PCB. Tie sú však od roku 1984 zakázané. Doterajšie výskumy potvrdili, že výskyt dioxínov v našom prostredí nijako neprekračuje hladinu bežnú v iných štátoch,“ uviedol pre SME pracovník Ústavu preventívnej a klinickej medicíny v Bratislave Ing. Ján Uhnák, vedúci oddelenia, ktoré sa problematikou dioxínov v životnom prostredí zaoberá dlhé roky. Keď holandskí odborníci viedli v roku 1993 medzinárodný výskum o koncentráciách dioxínov v organizme človeka (v materskom mlieku), za SR boli na analyzovanie zaslané vzorky z okolia Strážskeho. Podľa výsledkov sa v nich obsah dioxínov pohyboval na dolnej hranici spomedzi 12 štátov Európy. Slovenské analýzy dopadli lepšie ako napríklad belgické, holandské a dánske. Nižšie koncentrácie namerali napríklad v Albánsku a Chorvátsku. Dioxíny nie sú prírodné látky, vznikajú ako vedľajší produkt chemického, papierenského a iného priemyslu. Vo vode sa nerozpúšťajú, ale hromadia sa v tukoch. V tele obéznych ľudí sa teda kumuluje vyššia koncentrácia dioxínov.