Svoj predchádzajúci rekord tak zlepšili o šesť sekúnd. Bryndzové halušky v Tureckej varili aj Turci s krivými šabľami a peknými zajatkyňami. I menej pozorný divák však vybadal, že nepatria k súťažiacim. Chýbal im bojový zápal pri hrncoch, miskách a rajbadle. Naozajstní súťažiaci mali prepracovaný nielen proces varenia, jedenia, ale aj povzbudzovania. Banskobystrické družstvo Mišiakov vymenilo vlaňajšie červeno-čierne čiapky s brmbolcom za modro-žlté. Hlavný jedák Miški jedol dvoma lyžicami. V istej chvíli sa zdalo, že už nezje ani jedinú halušku, ale vydržal a zožal potlesk povzbudzovačov. Na bryndzové halušky dostali chuť hlavne tí návštevníci, čo sa na súťaž nepozerali. Pravé turečtianske halušky varila od skorého rána i pani Petrenková. "Sme radi, že sem ľudia prídu, nech vedia o Tureckej. Nachystaných máme 150 kilogramov zemiakov. Halušky hádžeme ručne už štvrtý rok a vždy sa nám vydaria." Až 300 trestných bodov mohli dostať súťažiaci za kvalitu halušiek. Rozhodca Ľubomír Strmeň tvrdí, že tí, ktorí sa chcú na MS umiestniť do desiateho miesta, ich musia naozaj vedieť variť. I jesť. S tým druhým malo problém družstvo zahraničného vysielania Slovenského rozhlasu. "Ani jeden z nás nemá rád halušky," tvrdila Helga Dingová. A to nielen Američan a Angličanka v družstve, ale aj dve Slovenky. Podľa výsledkovej listiny ich nakoniec zjedli za osem minút. Dvadsať trestných bodov dostali za málo soli. Svetovo bolo na majstrovstvách sveta v Tureckej aj ostatným. Nálada podľa pamätníkov bola ešte lepšia ako vlani.
IVETA BIELIKOVÁ