nás o tom námestníčka ústredného riaditeľa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SPPI) Veronika Janošovičová. Po tom, ako sa v Belgicku pred týždňom prevalila aféra s potravinami s obsahom karcinogénneho dioxínu, sa začalo v európskych krajinách preverovať, kam všade sa mohli kontaminované výrobky dostať. Od začiatku roku 1998 do 31. mája 1999 vydal certifikačný orgán Štátnej skúšobne Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie približne 150 certifikátov na rôzne potravinárske výrobky dovezené z Belgicka. Medzi tými, ktoré obsahujú živočíšne zložky, trebárs vajcia či mlieko, figurujú napríklad čokolády, liehoviny, mliečne výrobky, trvanlivé pečivo, cukrovinky, ale aj ďalšie výrobky obsahujúce mäso. "V týchto dňoch sme prijali opatrenie, že výrobky dovezené z Belgicka musia podliehať pri certifikácii mimoriadnemu režimu - pri dovoze sa bude požadovať osvedčenie z laboratórií Európskej únie o tom, že výrobok neobsahuje dioxíny. Z uvedených asi 150 druhov certifikovaných potravín preverujeme, ktoré obsahujú zložky živočíšneho pôvodu a kedy bol vydaný certifikát," uviedla V. Janošovičová. Dnes sa majú stretnúť zástupcovia ministerstva zdravotníctva, veterinárov, inšpekčných a ďalších orgánov, aby sa zjednotili na postupe. Ako dodala V. Janošovičová, podľa ich zistení hydina sa k nám z Belgicka nedovážala. Už včera však zaznela v médiách informácia, že za prvé 4 mesiace sme z tejto krajiny importovali takmer 200 ton bravčového mäsa a 17 ton masla a iných tukov. Zatiaľ ťažko povedať, či sa medzi nimi môžu vyskytovať aj nakazené výrobky.
(Pokračovanie na 2. strane)