"Tá vôňa je nádherná, pripomína mi to čílsky cabernet, ale je to americké víno. Väčšinou medzi nimi býva rozdiel vo vôni, v jej výraznosti a hlavne bariqueové vína majú výraznejšiu a typickú vôňu a najmä chuť po trieslovinách, ktorú získavajú v sudoch," zhodnotil Ľuboš, ktorého záľubou sú vína, americký štvorročný Cabernet Sauvignon. "Postup ochutnávania vín musí byť zásadne od ľahších bielych vín k ťažším a skončiť by sa malo ružovými a červenými. Ak sa tento postup otočí, tak výsledný efekt z bielych vín je zničujúci," dodal. Na štvrtkovej ochutnávke vín v bývalom bratislavskom V-klube si však na svoje neprišiel iba Ľuboš, ale aj mnohí ďalší, pre ktorých je víno a všetko okolo neho záľubou. Zišla sa tu nielen verejnosť, ale aj odborní degustátori a pestovatelia. Obavy organizátorov, že si túto akciu ľudia vysvetlia ako podujatie, na ktorom si môžu dobre vypiť, sa napokon nenaplnili, k čomu nepochybne prispelo aj vstupné vo výške 450 korún. Kto ho zaplatil, mal na ochutnávanie k dispozícii 215 odrodových vín rôznych kategórií z Francúzska, zo Španielska, z Rakúska, Talianska, Grécka, Maďarska, Čiech, ale aj z USA či Južnej Afriky a mnohých ďalších krajín. "Som veľmi rád, že sa nájdu ľudia, ktorí dokážu zorganizovať takúto akciu pre milovníkov a priateľov vín, pretože na Slovensku naozaj kultúra pitia vína nie je až na takej úrovni ako v zahraničí a takéto podujatia nepochybne napomôžu tomu, aby sa ľudia nielen zoznámili s výrobcami, s kvalitnými vínami, ale aj sa dozvedeli niečo o technológii a degustácii," uviedol pre SME pestovateľ a výrobca vína Vladimír Mrva zo Zelenča, ktorý na ochutnávku priniesol aj tri druhy vína z vlastnej produkcie. "Mojím najobľúbenejším je Rulandské biele, ktoré mám rád preto, lebo má francúzskych predkov. Je to vlastne burgundské víno - veľmi zaujímavá odroda, ktorá hlavne niekoľkoročným zrením vo fľaši získa kvalitu," povedal V. Mrva. Jediné, voči čomu mal na ochutnávke vo Véčku výhrady, a na tom sa zhodli viacerí, bola teplota niektorých vín. Najmä biele vína ju mali podľa odborníkov dosť vysokú, čím sa ich ochutnávanie skresľovalo. Hosteske Lucii, ktorá ponúkala vína pri jednom zo stolov, však toto neprekážalo. "Priznám sa, že vínu nerozumiem, ale toto, ktoré som práve nalievala, mi chutí, pretože je sladké a ja mám rada sladké vína," povedala. Spomínaným vínom bolo červené portské, ročník 1998. Podľa reakcie viacerých sa však najvyhľadávanejším vínom na bratislavskej štvrtkovej ochutnávke stal Cabernet Sauvignon. ANDREJ ŠIMONČIČ