Ovocný ocot zrýchľuje trávenie
Každé ráno pred raňajkami (alebo aj pred každým jedlom) vypite nápoj z vody a ovocného octu. Jablčný ocot sa už stáročia považuje za prírodné liečivo. Obsahuje všetky minerálne látky, aké sa nachádzajú v jablkách, a najmä draslík. Ovocný ocot povzbudzuje činnosť tráviacich enzýmov, a tak zrýchľuje trávenie. Ale aj napriek tomu by ste mali pri jedení dobre žuť, pretože takto "spracovaná" strava je ľahšie stráviteľná. Dlhším žuvaním potravy sa okrem toho rýchlejšie dostaví pocit sýtosti.
Čo sa deje pri chudnutí?
Ak organizmus dostáva menej energie, ako potrebuje, začne jej nedostatok dopĺňať zo svojich zásob. Najzreteľnejšie to vidíme pri hladovkách: pocit hladu nám signalizuje, že hladina krvného cukru klesla pod normál a telo si žiada príjem potravy. Najrýchlejší prísun energie predstavuje cukor z krvi, ktorý sa však zároveň aj najrýchlejšie spotrebuje. Potom musí organizmus siahnuť po iných zdrojoch energie, aby pokryl energetickú spotrebu a udržal si hladinu cukru v krvi. Taký je princíp chudnutia. Najlepšími zdrojmi energie s najdlhšou životnosťou sú tukové bunky. V prípade nadmerného prísunu energie sa naplnia tukom, aby poslúžili v čase nedostatku. Počet tukových buniek je podmienený geneticky a ostáva po celý život nezmenený. Kto ich má veľa, má automaticky sklony k priberaniu. Počas redukčnej diéty sa tuk z buniek odbúrava a bunky sa zmenšia.
Pozor na jojo-efekt
Tukové bunky sa v okamihu, keď začnete opäť jedávať tak ako pred diétou, začnú napĺňať. To je dôvod, prečo po skončení diéty mnohí ľudia priberú. Tento fenomén sa nazýva jojo-efekt. Kilogram tukového tkaniva má 7000 kilokalórií a presne takéto množstvo musíme "ušetriť", ak sa chceme zbaviť kilogramu nadváhy. Keď si organizmus na znížený prísun energie zvykne, zníži aj svoju spotrebu. Ak si teda chceme zachovať nižšiu váhu aj po skončení diéty, musíme svoje stravovacie návyky zmeniť dlhodobo.
Sú umelé sladidlá vhodné?
Istý čas sa tvrdilo, že umelé sladidlá zvyšujú chuť do jedla a v konečnom dôsledku zapríčiňujú zvýšenie hmotnosti. Toto sa však už vyvrátilo. Znamená to, že počas redukčnej diéty môžete bez obáv používať umelé sladidlá.
8 rád, ako ostať štíhlou aj po diéte
n Z času na čas si naordinujte diétny deň.
Ň Pri nápojoch sa vyhýbajte "prázdnym" kalóriám. Pite najmä minerálne vody, bylinkové a ovocné čaje alebo aj zeleninové a ovocné šťavy. Cviklová, mrkvová a kapustová šťava obsahujú veľa vitamínov a minerálov a povzbudzujú trávenie.
˛ Prázdne kalórie sa ukrývajú aj v potravinách. Namiesto rafinovaného cukru používajte umelé sladidlo alebo ovocný cukor. Pri údeninách, syroch a mliečnych výrobkoch uprednostňujte druhy so zníženým obsahom tuku.
˛ Obmedzte príjem soli. Nadmerné množstvo soli zapríčiňuje vysoký krvný tlak a zadržiava vodu v tele. Vždy používajte morskú soľ s jódom a fluórom - je to dobré na štítnu žľazu a aj ako profylaxia proti zubnému kazu.
ň Namiesto masla alebo margarínu používajte výrobky s polovičným obsahom tuku, alebo si na chlieb natierajte tenšiu vrstvu.
Ň Nakupujte iba podľa plánu, uprednostňujte ľahké výrobky so zníženým obsahom tuku a cukru.
Aj naďalej kontrolujte svoju váhu. Keď zistíte, že smeruje nahor, okamžite si urobte deň ovocných alebo zeleninových štiav.
˛ Čo najčastejšie a čo najpravidelnejšie športujte. Namiesto výťahom chodievajte peši. Aspoň cez víkendy sa bicyklujte a využite každú príležitosť chodiť pešo.
(tom)