ách podľa použitého ovocia sa uchádzalo 256 vzoriek, ktoré zhodnotila 20-členná odborná porota pod vedením Dariny Machunkovej z Trenčína. Súťažné vzorky pochádzali z 33 slovenských miest a obcí, najviac bolo zastúpené okolie Myjavy, prekvapujúco však poklesol počet prihlásených vzoriek slivovice, naopak výrazný nárast v porovnaní s minulými ročníkmi zaznamenala hruškovica. Hlavná organizátorka Koštovky páleného Vladimíra Jurenková dávala všetkým laickým záujemcom o degustáciu vzoriek osvedčené rady, ktoré mali prispieť k tomu, aby im bolo dobre, a nie naopak: "Pri pití je veľmi prospešný vhodný pohyb alebo aspoň spievanie piesní, k tomu kvalitné jedlo a veselé prostredie." Všetko toto mali účastníci Koštovky páleného k dispozícii.