Očovská pštrosia kraslica je 24-krát väčšia ako obyčajná

Vari najväčšie kraslice nachystajú do košíka na veľkonočné sviatky v Očovej. Ako kraslica však z pštrosích vajec z neďalekej farmy Camelus končí máloktoré. "Nožnicami vydlabeme na jednom konci vajca dieru, poriadne ho potrasieme a povedľa slamky vytečie .

Vari najväčšie kraslice nachystajú do košíka na veľkonočné sviatky v Očovej. Ako kraslica však z pštrosích vajec z neďalekej farmy Camelus končí máloktoré. "Nožnicami vydlabeme na jednom konci vajca dieru, poriadne ho potrasieme a povedľa slamky vytečie jeho obsah veľmi ľahko von," vysvetľuje ošetrovateľka Mária Lukovská. Predstava, že treba vyfukovať obsah vajíčka, ktoré má od 1,2 do 2,2 kilogramu, bola totiž hrôzostrašná. Väčšina vajec po presvietení a zistení, že je v nich zárodok, putuje do chladnej miestnosti, kde ich treba otáčať, aby žĺtok nepriľnul ku škrupine. Až po 3-4 dňoch sa prenesie do inkubátora, v ktorom sa v čase našej návštevy chúlilo aj dvojdňové pštrosíča s hlavičkou neprimerane malou k veľkým, silným nohám. Kopnutie dospelým, aj 140-kilogramovým pštrosom môže spôsobiť ťažké zranenie, chlapi z farmy však už vedia, ako sa mu vyhnúť - k pštrosovi sa treba priblížiť zboku. A zobrať si do ruky niečo aspoň také, ako je jeho jedenapolmetrový krk. Tieto pôvodne africké vtáky so vztýčeným krkom aj spia. Na očovskej farme okrem pôvodného stáda z Namíbie, ktoré priviezli v máji v roku 1996, majú už aj vlastné stádo. Pštrosie mäso má veľa prívlastkov, podľa zistení odborníkov však patrí k najzdravším. Cenená je i koža a perie. Ako hovorí manažér farmy Ján Jágoš, čochvíľa budú na trhu i kozmetické prípravky z pštrosieho tuku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

IVETA BIELIKOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 690
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 476
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 470
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 463
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 546
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 999
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 169
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu