Vari najväčšie kraslice nachystajú do košíka na veľkonočné sviatky v Očovej. Ako kraslica však z pštrosích vajec z neďalekej farmy Camelus končí máloktoré. "Nožnicami vydlabeme na jednom konci vajca dieru, poriadne ho potrasieme a povedľa slamky vytečie jeho obsah veľmi ľahko von," vysvetľuje ošetrovateľka Mária Lukovská. Predstava, že treba vyfukovať obsah vajíčka, ktoré má od 1,2 do 2,2 kilogramu, bola totiž hrôzostrašná. Väčšina vajec po presvietení a zistení, že je v nich zárodok, putuje do chladnej miestnosti, kde ich treba otáčať, aby žĺtok nepriľnul ku škrupine. Až po 3-4 dňoch sa prenesie do inkubátora, v ktorom sa v čase našej návštevy chúlilo aj dvojdňové pštrosíča s hlavičkou neprimerane malou k veľkým, silným nohám. Kopnutie dospelým, aj 140-kilogramovým pštrosom môže spôsobiť ťažké zranenie, chlapi z farmy však už vedia, ako sa mu vyhnúť - k pštrosovi sa treba priblížiť zboku. A zobrať si do ruky niečo aspoň také, ako je jeho jedenapolmetrový krk. Tieto pôvodne africké vtáky so vztýčeným krkom aj spia. Na očovskej farme okrem pôvodného stáda z Namíbie, ktoré priviezli v máji v roku 1996, majú už aj vlastné stádo. Pštrosie mäso má veľa prívlastkov, podľa zistení odborníkov však patrí k najzdravším. Cenená je i koža a perie. Ako hovorí manažér farmy Ján Jágoš, čochvíľa budú na trhu i kozmetické prípravky z pštrosieho tuku.
IVETA BIELIKOVÁ