Zdá sa, že labouristická vláda pomaly ustupuje pred požiadavkami nátlakových skupín a rozbúrenej verejnej mienky namierenej proti geneticky modifikovaným, tzv. frankensteinským potravinám. Poslanci dostali minulý týždeň obsiahly informačný materiál o vládnej politike v oblasti geneticky pozmenených výrobkov a oboznámili sa s odhodlaním kabinetu "podrobne sledovať biotechnologický výskum pred povolením jeho komerčného využitia". Stalo sa tak pár dní po rozsiahlej kampani hnutia Greenpeace, ktorá vyvrcholila zhodením piatich ton geneticky upravenej sóje na Downing Street pred sídlo britského premiéra, ktorý sa ku konzumovaniu geneticky modifikovanej stravy hrdo priznáva. Aktivisti chceli naznačiť Tonymu Blairovi, že je jedným z mála Britov, ktorým frankensteinská strava chutí.
Kampaň nadobudla na intenzite najmä po tom, čo vedci liverpoolskej univerzity potvrdili výsledky výskumu profesora Arpada Pusztaia, ktorý musel údajne pod vplyvom politického nátlaku odísť predčasne do dôchodku. Pusztai tvrdil, že dlhodobé konzumovanie geneticky pozmenených zemiakov spôsobilo u potkanov poškodenie životne dôležitých orgánov a oslabenie ich imunitného systému. Vyčerpávajúce informácie o škodlivosti génového inžinierstva ešte stále neexistujú a teoretické diskusie naďalej vyvolávajú vo verejnosti strach. Genetický prenos síce môže výrazne zvýšiť výnosy a napomôcť odolnosti plodín, avšak nikto nevie spoľahlivo predpovedať, čo spôsobí voľný prenos génov na iné rastlinstvo a či ich premnoženie výrazne nenaruší biodiverzitu. Navyše vyšli v posledných dňoch najavo nepríjemné informácie o možnom záujme o rozšírenie sortimentu týchto výrobkov zo strany vládneho kabinetu a o vrelých vzťahoch medzi labouristickou vládou a multinárodnými koncernami na ich výrobu. Napriek tomu, že od roku 1996 sa v Spojenom kráľovstve predávajú iba štyri druhy geneticky upravených výrobkov - rajčiakový pretlak, sója, niektoré druhy syrov a kukurica, kvalita potravín sa po otrave E coli a chorobe šialených kráv stala nepríjemne citlivou témou. O pár týždňov budú musieť všetky obchody, reštaurácie a stánky s rýchlym občerstvením predaj a použitie geneticky upravených surovín príslušne označiť a miestne úrady začali dôslednejšie sledovať dodržiavanie predpisov v súvislosti s pestovaním a ohradzovaním takejto výsadby. Tonymu Bairovi však napriek miernej zmene vládneho postoja stále leží na srdci osud biotechnológie, ktorej význam je podľa neho porovnateľný s revolúciou vo výpočtovej technike. IRENA HERGOTTOVÁ, Londýn
(Autorka je stálou spolupracovníčkou SME)