Slovák zje za rok o čosi menej zeleniny, ale aj trocha viac ovocia ako v priemere občan EÚ

BRATISLAVA (SME - ru) - Kým bežný Slovák zje za rok približne 107 kilogramov zeleniny (z toho 75 kg čerstvej), občan Európskej únie v priemere 110 kg. Medzi štátmi sú však obrovské rozdiely. Nemci napríklad spotrebujú iba 81 a Holanďania 93, ale zase ...

BRATISLAVA (SME - ru) - Kým bežný Slovák zje za rok približne 107 kilogramov zeleniny (z toho 75 kg čerstvej), občan Európskej únie v priemere 110 kg. Medzi štátmi sú však obrovské rozdiely. Nemci napríklad spotrebujú iba 81 a Holanďania 93, ale zase Taliani až 177, Španieli 157 a Portugalci 121 kíl. V strednej Európe je Slovensko v tomto rebríčku kdesi uprostred, keď v ČR a Maďarsku zjedia len 79 a 91 kíl zeleniny, ale v Poľsku a Slovinsku až 123 a 139. Podľa informácií, ktoré sme získali v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore, o čosi lepšie sme na tom v spotrebe čerstvého ovocia. Slovák ho za rok skonzumuje 68 kg, zatiaľ čo obyvateľ EÚ 61. Napríklad Nemec zje 63, Španiel 67, Ír dokonca iba 22, ale Talian 77 a trebárs Portugalec 80 kilogramov. Z našich susedov sme na tom lepšie ako Česi (59), Maďari (64) aj Poliaci (38). V tejto súvislosti stojí za to spomenúť, že odborníci už dávnejšie odporúčajú konzumovať zeleninu a ovocie približne v piatich denných dávkach. Ako v minulých dňoch uviedla ČTK, výskumníci Tuftsovej univerzity v americkom štáte Massachusetts zostavili zaujímavý rebríček zeleniny a ovocia podľa ich antioxidačných účinkov. Zistili, že najlepšiu schopnosť zneškodňovať pôsobenie voľných radikálov v bunkách ľudského tela produkovaných žiarením a chemikáliami majú jednoznačne slivky, hrozienka, čučoriedky a černice. Nasleduje kapusta, jahody, špenát a hrozno. Na ochranu proti rakovine a srdcovým chorobám sa ukázali ako najlepšie slivky, na zabránenie strate pamäti špenát. Podľa výskumníkov však nie je správne sústrediť sa na jeden druh a snažiť sa ním obohatiť stravu, pretože jednotlivé komponenty "zdravých" potravín spolu reagujú. Ich účinnosť spočíva práve v kombinácii jednotlivých zložiek.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  2. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  3. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  4. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  6. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Jednoduché farebné premeny do bytu aj záhrady
  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 214
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 5 958
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 857
  4. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 4 403
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 750
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 400
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 730
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 503
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu