BRATISLAVA (SME - ru) - Kým bežný Slovák zje za rok približne 107 kilogramov zeleniny (z toho 75 kg čerstvej), občan Európskej únie v priemere 110 kg. Medzi štátmi sú však obrovské rozdiely. Nemci napríklad spotrebujú iba 81 a Holanďania 93, ale zase Taliani až 177, Španieli 157 a Portugalci 121 kíl. V strednej Európe je Slovensko v tomto rebríčku kdesi uprostred, keď v ČR a Maďarsku zjedia len 79 a 91 kíl zeleniny, ale v Poľsku a Slovinsku až 123 a 139. Podľa informácií, ktoré sme získali v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore, o čosi lepšie sme na tom v spotrebe čerstvého ovocia. Slovák ho za rok skonzumuje 68 kg, zatiaľ čo obyvateľ EÚ 61. Napríklad Nemec zje 63, Španiel 67, Ír dokonca iba 22, ale Talian 77 a trebárs Portugalec 80 kilogramov. Z našich susedov sme na tom lepšie ako Česi (59), Maďari (64) aj Poliaci (38). V tejto súvislosti stojí za to spomenúť, že odborníci už dávnejšie odporúčajú konzumovať zeleninu a ovocie približne v piatich denných dávkach. Ako v minulých dňoch uviedla ČTK, výskumníci Tuftsovej univerzity v americkom štáte Massachusetts zostavili zaujímavý rebríček zeleniny a ovocia podľa ich antioxidačných účinkov. Zistili, že najlepšiu schopnosť zneškodňovať pôsobenie voľných radikálov v bunkách ľudského tela produkovaných žiarením a chemikáliami majú jednoznačne slivky, hrozienka, čučoriedky a černice. Nasleduje kapusta, jahody, špenát a hrozno. Na ochranu proti rakovine a srdcovým chorobám sa ukázali ako najlepšie slivky, na zabránenie strate pamäti špenát. Podľa výskumníkov však nie je správne sústrediť sa na jeden druh a snažiť sa ním obohatiť stravu, pretože jednotlivé komponenty "zdravých" potravín spolu reagujú. Ich účinnosť spočíva práve v kombinácii jednotlivých zložiek.