Brighton (Pre sme - IRENA HERGOTTOVÁ) Britskí konzervatívci vyzvali tento týždeň labouristickú vládu, aby vydala moratórium na geneticky modifikované potraviny, ktorých predaj trápi britskú verejnosť už viac ako dva roky. Premiér Tony Blair moratórium odmietol s odôvodnením, že negatívny vplyv týchto potravín na zdravie nebol dokázaný a aj keď výskum ešte stále prebieha, vláda nechce spôsobiť paniku medzi spotrebiteľmi. Britský premiér tak urobil aj napriek tomu, že niektorí poradcovia vlády odporúčali predaj geneticky pozmenených potravín pozastaviť.
Tony Blair si týmto krokom znepriatelil aktivistov hnutia Greenpeace, ktorí prirovnávajú súčasnú situáciu k podceňovaniu choroby šialených kráv a radikálni Priatelia Zeme vyčítajú poslancom, že zakázali používanie tzv. frankensteinských výrobkov v jedálňach Dolnej snemovne, no nechránia pred nimi verejnosť. Dokonca aj princ Charles sa minulý rok zasadzoval za ochranu britských spotrebiteľov a skromne odporučil vláde, aby otázky miešania genetického materiálu ponechala radšej na Pána Boha. Pestovanie geneticky modifikovaných plodín sa rozšírilo za posledné desaťročia najmä v USA a Číne. Plodiny ako repka olejnatá, paradajky, zemiaky a sója sa prostredníctvom genetického prenosu stavajú odolné voči pesticídom a herbicídom, chemickým látkam používaným na ničenie buriny. Dlhodobé nežiaduce následky konzumovania takto modifikovanej potravy zatiaľ nie sú preskúmané, vedci iba alibisticky vyhlasujú, že tak ako všetko, čo konzumujeme, môžu aj tieto potraviny teoreticky vyvolať alergie alebo poruchy imunitného systému.
Známa sieť supermarketov Iceland označuje svoje potraviny ako "nemodifikované" a verejnosť bola nedávno šokovaná špekuláciami o možnosti monitorovať nákupy zaznamenané na individuálnych supermarketových kartách a porovnávať ich s prípadmi rakoviny. Dokázalo sa, že dokonca aj mnohé tzv. racionálne výrobky zo sóje, označované ako organic food, obsahujú geneticky modifikované látky. Problémom je, že väčšina potencionálne kontaminovaných výrobkov sa aj naďalej dováža z USA, kde sa monitoring genetickeho zloženia potravín nevyžaduje.