v krvi som mal v norme, horšie to bolo s triacylglyceridmi. Aj to sa mi však podarilo zlepšiť o 50 percent," zdôveril sa jeden z účastníkov projektu, súkromný podnikateľ Meško z Bratislavy. "Z môjho povolania vyplynula aj moja katastrofálna životospráva. Prvým jedlom cez deň bol obed. Väčšinou išlo o mastné a výdatné jedlá, v jedálničku nechýbala anglická slanina a fajčil som aj 40 cigariet denne," prezradil. V súčasnosti fajčí 10-15 cigariet denne a do svojho menu zaradil viac ovocia a zeleniny. "Tiež som si kúpil taký pekáč, ktorý upravuje jedlo bez použitia tuku. Jediné, čo sa mi nedarí dodržiavať, je pravidelnosť v stravovaní," dodal pán Meško. Aj dôchodkyňa pani Pirchanová z Bratislavy bola jednou z tých, ktorí sa projektu, organizovaného združením Zdravá výživa v rámci Floraporadní, zúčastnili. "V prvom rade som z jedálnička vylúčila masť. Bola som na ňu naučená a aj som na nej varila. Potom som bravčové mäso nahradila bielym a rybami. Naučila som sa dopoludnia piť len ovocné šťavy a jesť iba ovocie. Počas dňa jem len jedno normálne jedlo - obed. Na večeru sa snažím jesť len surové zeleninové šaláty. Neverili by ste, ale stačí mi to, organizmus si už na tento cyklus zvykol a hlad necítim," prezradila s úsmevom svoj recept na zdravú životosprávu a zníženie hladiny cholesterolu o 25 percent pani Pirchanová. "Základným princípom je pestrosť, vyváženosť a primeranosť stravy," doplnila ju odborníčka na výživu M. Hromadová, podľa ktorej si treba len vedieť vybrať potraviny vhodné pre zdravie.
ANDREA KADNÁROVÁ