V nemocnici ochorelo na salmonelózu 65 ľudí, možno to má na svedomí rybací majonézový šalát z bufetu

"Spočiatku nám hlásili hnačky, tak sme si mysleli, že ide o črevnú infekciu. Keď sa ale pridali i horúčky a ozvali sa pacienti z viacerých oddelení, hlásili sme to na hygienu a začali robiť mikrobiologické vyšetrenia na parazity. Pacientov, u ktorých ...

"Spočiatku nám hlásili hnačky, tak sme si mysleli, že ide o črevnú infekciu. Keď sa ale pridali i horúčky a ozvali sa pacienti z viacerých oddelení, hlásili sme to na hygienu a začali robiť mikrobiologické vyšetrenia na parazity. Pacientov, u ktorých sa potvrdila salmonelóza, sme izolovali, zamestnanci sú práceneschopní, niektorých chorých sme preložili aj na Kliniku infekčných chorôb na Kramároch," povedala nám včera R. Palmajová, dietologička v Národnom ústave tuberkulózy a respiračných chorôb v Bratislave. Ako dodala, z pôvodného počtu 33 ich na salmonelózu ochorelo už 65, z toho 20 zamestnancov. Podľa informácie, ktorú médiám poskytli hygienici, príčinou nákazy je pravdepodobne rybací majonézový šalát zakúpený v nemocničnom bufete. "Príčinu je však ťažké určiť, keďže vzorky jedál z kuchyne uskladňujeme len 48 hodín a hygienici prišli až neskôr. Okrem toho sa zamerali hlavne na vzorky z bufetu a v kuchyni žiadne ani neodobrali," dodala R. Palmajová. Problémom je v súčasnosti aj to, že pre pracovníkov v potravinárstve už neplatia také prísne hygienické predpisy ako kedysi. V minulosti museli prejsť tromi vyšetreniami, teraz na ne zdravotné poisťovne nemajú, a tak sa nerobia. Salmonelóza postihla v najväčšej miere pacientov interného oddelenia, potom geriatrického. Podľa slov mikrobiologičky Beaty Gottwaldovej ťažko však vysvetliť, ako sa mohli nakaziť napríklad imobilní pacienti geriatrie zo šalátu v bufete. "Najskôr sa asi nakazili od chlapcov, ktorí sú tu na vojenskej civilnej službe a majú na starosti rozvoz stravy," poznamenala B. Gottwaldová. Všetko teda poukazuje na to, že príčinou nemusel byť rybací šalát (ktorý okamžite riaditeľstvo zakázalo konzumovať), ale mohla to byť práve nedostatočná hygiena pri manipulácií s jedlom. ANDREA KADNÁROVÁ

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 649
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 419
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 730
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 291
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 421
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 714
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 939
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 265
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu