"Spočiatku nám hlásili hnačky, tak sme si mysleli, že ide o črevnú infekciu. Keď sa ale pridali i horúčky a ozvali sa pacienti z viacerých oddelení, hlásili sme to na hygienu a začali robiť mikrobiologické vyšetrenia na parazity. Pacientov, u ktorých sa potvrdila salmonelóza, sme izolovali, zamestnanci sú práceneschopní, niektorých chorých sme preložili aj na Kliniku infekčných chorôb na Kramároch," povedala nám včera R. Palmajová, dietologička v Národnom ústave tuberkulózy a respiračných chorôb v Bratislave. Ako dodala, z pôvodného počtu 33 ich na salmonelózu ochorelo už 65, z toho 20 zamestnancov. Podľa informácie, ktorú médiám poskytli hygienici, príčinou nákazy je pravdepodobne rybací majonézový šalát zakúpený v nemocničnom bufete. "Príčinu je však ťažké určiť, keďže vzorky jedál z kuchyne uskladňujeme len 48 hodín a hygienici prišli až neskôr. Okrem toho sa zamerali hlavne na vzorky z bufetu a v kuchyni žiadne ani neodobrali," dodala R. Palmajová. Problémom je v súčasnosti aj to, že pre pracovníkov v potravinárstve už neplatia také prísne hygienické predpisy ako kedysi. V minulosti museli prejsť tromi vyšetreniami, teraz na ne zdravotné poisťovne nemajú, a tak sa nerobia. Salmonelóza postihla v najväčšej miere pacientov interného oddelenia, potom geriatrického. Podľa slov mikrobiologičky Beaty Gottwaldovej ťažko však vysvetliť, ako sa mohli nakaziť napríklad imobilní pacienti geriatrie zo šalátu v bufete. "Najskôr sa asi nakazili od chlapcov, ktorí sú tu na vojenskej civilnej službe a majú na starosti rozvoz stravy," poznamenala B. Gottwaldová. Všetko teda poukazuje na to, že príčinou nemusel byť rybací šalát (ktorý okamžite riaditeľstvo zakázalo konzumovať), ale mohla to byť práve nedostatočná hygiena pri manipulácií s jedlom. ANDREA KADNÁROVÁ