BRATISLAVA (SME - and) - Podľa prognózy predčasnej úmrtnosti stúpne do roku 2000 počet nádorových ochorení jeden a polnásobne a počet srdcovo-cievnych ochorení sa zvýši až 3,4-násobne. Tieto ochorenia na Slovensku predstavujú dva najčastejšie dôvody úmrtnosti. Výskyt týchto ochorení však môže významne ovplyvniť správna výživa, ktorá sa na prevencii a liečbe chorôb podieľa 30 až 100 percentami. Tvrdí to predseda združenia Zdravá výživa MUDr. I. Beňo, a to nielen pri príležitosti dnešného Svetového dňa výživy (16. októbra). Podľa jeho slov je základným princípom zdravej výživy udržať si normálnu hmotnosť pomocou správneho spôsobu stravovania a fyzickej aktivity. "V našich podmienkach to znamená vyhýbať sa nasýteným živočíšnym tukom, znížiť konzumáciu rafinovaného cukru a sladkostí, alkoholu a potravín z bielej múky, obmedziť príjem soli a naopak zvýšiť príjem zeleniny, vláknin a vápnika," dodal I. Beňo. Združenie zdravá výživa sa domnieva, že vegetariánska strava, aj ak je odborne pripravovaná, je alternatívou správnej výživy len pre dospelých. Naproti tomu tzv. stredozemná strava, konzumovaná na základe zvykov spred 60. a 70. rokov nášho storočia, bola spravidla sprevádzaná nízkym výskytom srdcovo-cievnych a nádorových ochorení a dlhším vekom.