a v súčasnosti sa pohybuje medzi 15-17 stupňami. Kvalitatívne tak hrozno nezodpovedá technologickým normám a prevažná časť produkcie bude v kategórii stolových vín. Povedal to tajomník Zväzu výrobcov vína na Slovensku Rudolf Valdner. Členovia zväzu pôvodne predpokladali nákup okolo 50 tisíc ton hrozna, vzhľadom na pokračujúce dažde a začínajúcu sa hnilobu však korigovali predpokladaný výkup na 45-48 tisíc ton. Výkupné ceny sa pohybujú od 9,50 do 13 Sk/kg. Vlani bol priemer 13,42 Sk/kg, čo zaistilo dobrým pestovateľom rentabilitu. Ziskovosť pestovateľov veľmi závisí od ich hektárových výnosov. Ako povedal R. Valdner, pri nákladoch 60 tisíc Sk na hektár potrebuje pestovateľ úrodu aspoň 6 ton z hektára. Najlepší vinohradníci dosahujú až 12 ton. Veľké problémy sú na východnom Slovensku, po celoročne nepriaznivom počasí sa predpokladajú nižšie ako polovičné úrody oproti vlaňajšku. Keďže sa neurodili modré odrody, do 100 hektolitrov červených vín budeme musieť do SR doviezť. Vinári chcú požiadať vládu o zníženie cla na limitovaný objem dovozu. Tohtoročný vývoz slovenského vína do Českej republiky podľa predpokladov R. Valdnera dosiahne 100 tisíc hektolitrov. Ročná spotreba vína v SR sa odhaduje na 830-850 tisíc hektolitrov. Členovia zväzu ročne vyprodukujú 520-540 tisíc hektolitrov, z toho okolo 100 tisíc vyvezú do ČR. Rozdiel pokryjú prevažne samopestovatelia. Zväz výrobcov vína na Slovensku má 13 členov, z toho 2 firmy sú v likvidácii. S výnimkou dvoch sú zvyšné vinárske podniky ziskové.