BANSKÁ BYSTRICA (SME - klo) - Ako neúnosnú hodnotia situáciu na Slovensku zástancovia zdravej výživy. Podľa nich vládny sektor nerešpektuje odporučenia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Dotuje potraviny, ktoré nie sú zdravé. Potraviny, ktoré zlepšujú nepriaznivý zdravotný stav obyvateľstva, na stole priemernej slovenskej rodiny chýbajú. Zástancovia zdravej výživy, lekári a predstavitelia mimovládnych organizácií aj o tomto hovorili na sympóziu Cesty k zdraviu na Slovensku v Banskej Bystrici. Cieľom stretnutia bolo nájsť reálnu spoločnú cestu na presadzovanie zásad zdravej výživy. A to tak, aby ich akceptovali aj vládne inštitúcie. Ako uviedol Ing. Ján Lunter, riaditeľ firmy Alfa Bio vyrábajúcej tofu, ktorá bola spoluorganizátorom podujatia, už deti sú vystavené obrovskému mediálnemu tlaku na nezdravé výrobky. Hlavným zdrojom bieleho cukru sú predovšetkým sladené nealkoholické nápoje. Práve príjem cukru v našej strave by sa mal znižovať. Podľa odporučení WHO už pitie l,2 litra vody denne znižuje riziko mozgovej porážky. Napriek ubezpečeniam však zástupcovia štátnych inštitúcií na sympózium neprišli. Jeho účastníci sa dohodli na odporučeniach, ktoré by mohli nepriaznivý stav v našej výžive zmeniť. Vláda by mala podporiť aj produkciu a spotrebu biologicky nezávadných potravín, a to predovšetkým rastlinného pôvodu. V prvej fáze by pomohli dotácie poľnohospodárom pri pestovaní sóje či niektorých ďalších plodín.