P. Mihók: Komorový systém každej krajiny prispôsobiť duchu ekonomickej legislatívy

BRATISLAVA (SITA) - Aby jednotlivé podnikateľské a profesné

združenia a komory nadobudli v SR primerané postavenie, je potrebné zjednotiť celý komorový systém. Na Slovensku má v súčasnosti tento systém podobu "zlepenca", keď existujú komory s povinným i dobrovoľným členstvom. Ide o svetový unikát na slovenský spôsob. Každá krajina by sa mala rozhodnúť pre základnú filozofiu komorového systému. Pre tlačovú agentúru SITA to v súvislosti s prijatím zákona o Slovenskej živnostenskej komore (SŽK) povedal predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók. Ako ďalej uviedol, v podstate existujú dve základné koncepcie spomínaného systému. Prvou je systém založený na kontinentálnom práve. Tento využíva v súčasnosti väčšina krajín Európskej únie a jeho podstatou je povinné členstvo v komorách. Základom druhej alternatívy je liberálny princíp založený na dobrovoľnom členstve vo všetkých inštitúciách a komorách. "Riešiť časť inštitúcií na dobrovoľnej a časť na povinnej báze je nekorektné voči podnikateľskému stavu a spochybňuje postavenie týchto inštitúcií vo vzťahu k zahraničiu," poznamenal Mihók. Podľa Mihóka by mal byť celý komorový systém prispôsobený duchu ekonomickej legislatívy krajiny, hlavne Obchodnému zákonníku, ktorý je základnou právnou normou pre podnikanie. "SR sa rozhodla nasledovať v prestavbe ekonomickej legislatívy právny systém EÚ. O tom svedčí aj skutočnosť, že základom slovenského Obchodného zákonníka je nemecké právo. Už len z tohto dôvodu by mal byť slovenský komorový systém založený na povinnom členstve," pripomenul. Podľa predsedu SOPK je tiež potrebné, aby mali komory jasne definované úlohy a kompetencie. "To si však vyžaduje aj delimitáciu určitých právomocí a činností, ktoré v súčasnosti vykonávajú orgány štátnej správy. U nás je to zatiaľ tak, že síce existuje veľa rôznych komôr a združení, ale bez skutočných kompetencií a s úzkym manévrovacím priestorom. V tomto smere sa ešte uplatňuje socialistický systém," poznamenal P. Mihók.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na margo prípravy vzniku SŽK P. Mihók uviedol, že vzhľadom na jej dobrovoľný štatút sa východisková pozícia komory podstatne zhoršila. V krajine, kde mnohí podnikatelia neplatia zákonom stanovené dane a odvody, je členstvo založené na princípe benevolencie značne "rizikové".

Na záver Mihók dodal, že SOPK od začiatku podporovalo filozofiu vzniku SŽK, ktorej pôsobenie vidí v dvoch rovinách. Úlohou SŽK bude podľa neho predovšetkým poskytovanie služieb živnostníkom a ochrana ich záujmov vo vzťahu k okoliu. SOPK nevníma podľa neho SŽK ako svojho konkurenta a preto jej chce so svojimi skúsenosťami v procese etablovania pomôcť. "Budeme ju považovať za partnera pri presadzovaní záujmov podnikateľov v legislatívnom procese a tvorbe podmienok pre rozvoj podnikania na Slovensku. Na to je však potrebné, aby SŽK nadobudla primerané postavenie a silu," ukončil svoju myšlienku predseda SOPK P. Mihók.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 8 454
  2. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 722
  3. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 6 973
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 6 012
  5. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 523
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 699
  7. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 3 609
  8. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 334
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu