Nadúroda, versus potravinová bezpečnosť a štátna proexportná politika

Všeobecným problémom slovenského poľnohospodárstva je nadúroda, ktorá obchádza agrosektor latentne už niekoľko rokov. Tento problém je riešiteľný exportom prvovýrobkov a najmä ich spracovaním a následným exportom potravín. Štát sa však zatiaľ obmedzuje ..

Všeobecným problémom slovenského poľnohospodárstva je nadúroda, ktorá obchádza agrosektor latentne už niekoľko rokov. Tento problém je riešiteľný exportom prvovýrobkov a najmä ich spracovaním a následným exportom potravín. Štát sa však zatiaľ obmedzuje na ochranu trhu a apely na spotrebiteľov aby kupovali domáce výrobky. Naopak, štátna proexportná politika v agrokomoditách je nedostačujúca. Vo verbálnej rovine predstavitelia ministerstva pôdohospodárstva ešte stále vyvolávajú ilúziu, že oni zachránili agrosektor a zaistili národu potravinovú bezpečnosť. V starších ministerských správach sa dokonca konštatuje, že slovenský agrosektor nie je orientovaný na export. V dotačnej politike ministerstva pôdohospodárstva nie sú prioritou dotácie na export potravín. Iba cukrovarníci sa tento rok zobudili a dokázali časť prebytku cukru exportovať mimo colnú úniu s ČR, avšak pri exporte boli stratoví a od štátu na podporu exportu nedostali takmer nič. Predstavitelia SPPK sa v rozhlasovej diskusii zhodli, že do exportu obilnín by mal vstúpiť ŠFTR, alebo ešte vhodnejšie by bolo, keby začal obchodovať s múkou, ktorú by zomleli slovenské mlyny, ktorých celková kapacita je aj tak nadbytočná. Úspech exportu múky však závisí od jej kvality. Je verejným tajomstvom, že na pečenie chleba sa u nás používala aj časť pšenice, ktorá nespĺňa potravinárske parametre.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  2. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  5. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  6. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  7. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  8. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  1. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  4. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. McDonald’s otvoril svoju prvú reštauráciu v Spišskej Novej Vsi
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 8 413
  2. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 7 725
  3. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 6 935
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 5 995
  5. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 5 527
  6. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 699
  7. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 3 588
  8. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň? 3 334
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu