úce vedľajšie účinky, ktoré by bolo treba preskúmať prv, než bude výrobok všeobecne dostupný. Šesťmesačná štúdia skúmajúca 76 dospelých pod vedením výskumníkov gastroenterologického oddelenia Addenbrookeskej nemocnice v Cambridgi vo východnom Anglicku bola zverejnená v britskom časopise o výžive. SPE je látka bez chuti, zápachu, nevstrebateľná, podobná tuku, ktorá prechádza nestrávená zažívacím traktom a zmenšuje účinky potravy v zmysle priberania. Podľa štúdie tiež vyvoláva "análne presakovanie". Výskumníci zistili, že ľudia, ktorí jedia SPE, majú nižšie hladiny vitamínu E a výživných látok známych ako karotenoidy a 30 percent z nich malo tiež významné črevné ťažkosti. Olestru schválila americká Správa liečiv a potravín (FDA), ktorá vyžaduje, aby sa pridávali štyri vitamíny vrátane vitamínu E. Výskumníci pôvodne v súvislosti s SPE nečakali žiadne problémy, o štúdiu ich požiadala anglicko-holandská skupina Unilvere Plc, ktorá ju zároveň financovala. V USA predáva Olestru Procter and Gamble a pridružená spoločnosť PepsiCo. Olestru skúmali v USA klinické štúdie a preveril ju trh. Desiatky miliónov ľudí si každodenne vyberú produkty obsahujúce Olestru, ktoré patria k najobľúbenejším potravinovým výrobkom v histórii USA.