y aj s nižším obsahom mastných látok. Potraviny na báze cukrov - obilniny, cukry, koreňová zelenina a hľuzy, ovocie, zelenina a strukoviny - dovoľujú kontrolovať hmotnosť a chránia jedinca pred určitými chorobami závislými od spôsobu života. Na druhej strane, nadmerný príjem energie, nech je jeho báza akákoľvek, vedie k nahromadeniu tukov v organizme, najmä ak príjem prevyšuje výdaj. Na základe tejto štúdie sa odporúča znížiť celkový príjem tukových látok a zvýšiť príjem potravín na báze cukrov. Zároveň sa odporúča konzumácia orechov, strukovín a obilnín. Štúdia dodáva, že obilniny sú bohaté na vlákniny, ktoré chránia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami a rovnako aj pred nádorom hrubého čreva. Strava detí od dvoch rokov by mala obsahovať viac cukrov ako látok s obsahom tuku. Vo veku piatich rokov by mala dosiahnuť úroveň odporučenú pre dospelých - asi 55 percent energetického príjmu na báze cukrov, dodáva správa FAO.