NOVÉ MESTO NAD VÁHOM (TASR) - Po trojročnej prestávke včera firma NoKo, spol. s r. o., Nové Mesto nad Váhom, obnovila konzervárenskú výrobu. Ako uviedla výrobná riaditeľka spoločnosti Emília Jurisová, firma plánuje vyrobiť 200 ton uhoriek v sladkokyslom náleve, čo predstavuje spracovanie približne 100 ton prvotnej suroviny. Kvôli počasiu začali jej spracovávanie asi o týždeň skôr oproti plánovanému termínu. Uhoriek je všeobený nedostatok, najmä vinou perenospóry a ich vysychania. V niektorých oblastiach museli prikročiť po minimálnom zbere aj k zaoraniu výsadby. Novomestský NoKo bude musieť okrem spracovania suroviny z domácich zdrojov doplniť výrobu aj o uhorky, dovezené z Poľska. Vzhľadom na nepriaznivé podmienky zmluvní dodávatelia nebudú schopní zásobovať NoKo dohodnutým množstvom uhoriek, preto firma vykúpi uhorky aj od vopred zmluvne nepodchytených pestovateľov. Počas konzervárenskej kampane bude NoKo spracovávať len uhorky. Plánované lisovanie jabĺk bude iba prípravou polotovaru na produkciu vlastných výrobkov. Tento rok vzhľadom na dostatočné zásoby polotovaru novomestské konzervárne nebudú spracovávať ovocie ani zeleninu na dreň. Aby mal odbyt kompletný sortiment, musí podľa požiadaviek obchodného úseku 82 pracovníkov vo výrobe, okrem spracovania uhoriek, zvládnuť aj výrobu kečupov, sirupov, nápojov a Nokerov. Spoločnosť NoKo sa z niekdajšieho závodu 02 podnikového riaditeľstva Slovlik v Trenčíne transformovala na súkromnú spoločnosť v roku 1992. Nadväzuje na 50-ročnú tradíciu konzervárenskej výroby v Novom Meste nad Váhom, ktorú si vo firme pripomenuli vlani.