KROMPACHY, ROŽŇAVA, TREBIŠOV (SME - eb) - Aj keď majitelia menších súkromných pekární tŕpnu, či vo faktúrach za dodávky múky nebudú vyššie ceny, na dolnom Spiši, hornom Gemeri a južnom Zemplíne ich mlynári predbežne nahor neupravili. "Mne dodávajú múku zo Sabinova a zatiaľ zvýšenie ceny neavizovali. Čo ma však nepríjemne prekvapilo je fakt, že niektorí obchodníci u nás, na dolnom Spiši už ceny chleba zvýšili, a to i o dve koruny. Ak by múka zdražela, museli by sme ceny zvýšiť aj my a to by malo dopad na odbyt. Beztak sú problémy - kedysi som piekol tisíc chlebov a 3000 rožkov, dnes pečiem iba 200 chlebov a 800 rožkov, lebo v našom regióne s vysokou nezamestnanosťou musia ľudia šetriť už i na chlebe," povedal Gustáv Matula, pekár z Krompách. Aj v dvoch ďalších regiónoch východného Slovenska s vysokou nezamestnanosťou sa majitelia menších pekární obávajú dopadov zvýšenia cien múky. "Ceny by sme museli zvýšiť, my totiž pečieme zdravšie, tmavé chleby z ražnej múky, cena ktorej je vyššia," skonštatovala Gabriela Bačkovská, jedna z majiteliek B. F. R. pekárne v Trebišove. Ich dodávatelia zatiaľ ceny múky nezvyšovali a keďže majú vlastné predajne, Trebišovčania stále nakupujú chlieb za pôvodné ceny. Rovnako Rožňavčania, ktorí chlieb a pečivo nakupujú u firmy Brugoš, Flešár, Zagiba. "Mlynári z Moldavy ceny múky predbežne nezvýšili a dúfam, že sa tak v krátkom čase ani nestane, pretože u nás občania musia i pri kúpe chleba rátať s každou korunou. Myslím, že zvyšovanie cien múky by bolo logickejšie až po žatve," povedala SME jedna z majiteliek pekárne Mária Zagibová. Práve v týchto regiónoch majitelia menších pekární cítia na klesajúcom odbyte chleba a pečiva, že akékoľvek zvýšenie ich ceny núti obyvateľov regiónov s vysokou nezamestnanosťou šetriť už i na tejto základnej potravine.
Autor: SME - eb