Mlyny v západoslovenskom regióne melú zo starej pšenice, ale ceny už zvýšili

BRATISLAVA (SME - gub) - Hoci mlyny spracúvajú obilie ešte za vlaňajšiu cenu, v západoslovenskom regióne už zvýšili cenu múky, akoby bola z novej úrody. Zdraženie múky avizovali mlynári po tom, čo uplynulý utorok ohlásili producenti obilia zvýšenie ceny .

BRATISLAVA (SME - gub) - Hoci mlyny spracúvajú obilie ešte za vlaňajšiu cenu, v západoslovenskom regióne už zvýšili cenu múky, akoby bola z novej úrody. Zdraženie múky avizovali mlynári po tom, čo uplynulý utorok ohlásili producenti obilia zvýšenie ceny potravinárskej pšenice. Za vyslovene amorálne označil toto počínanie riaditeľ Štátneho fondu trhovej regulácie (ŠFTR) P. Harag, pretože podľa jeho slov ešte nikto ani nijakú potravinársku pšenicu nezožal. P. Harag tiež naznačil, že ide skôr o náznak kartelovej dohody. Či k nej došlo, preveruje Protimonopolný úrad SR, zároveň niektoré mlyny oznámili, že cenu múky zatiaľ nezvýšia. Zvýšenie cien múky pokladá Národná banka Slovenska za prvok, ktorý môže ohroziť kontrolu inflácie. V obchodoch na západnom Slovensku už obchodníci platia mlynom za kilo múky asi o korunu viac, majú avizované aj zvýšenie cien pečiva a chleba, ambulantní predajcovia na ústrednom bratislavskom trhovisku od minulého týždňa predávajú drahšie už aj pečivo a chlieb. Väčšie predajne so zásobami držia zatiaľ ceny múky aj pečiva na starej úrovni. Riaditeľ odboru agropotravinárskeho marketingu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) A. Marenčík vysvetľuje, že medzi dôvodmi, ktoré majú mlynári na zvýšenie cien, sú i straty z nepredajných prebytkov otrúb z vlaňajšej úrody. Uviedol tiež, že zvýšenie cien múky by spotrebiteľ nemusel pocítiť, lebo rabaty, ktoré majú obchodníci od výrobcov a priemerná marža v maloobchode sú slušné. Päťdesiat halierov, o ktoré eventuálne pekári zvýšia cenu kilogramu chleba, by sa vôbec nemuselo premietnuť do spotrebiteľskej ceny.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: SME - gub

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 712
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 514
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 524
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 506
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 486
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 027
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 192
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu