BRATISLAVA (SME - gub) - Hoci mlyny spracúvajú obilie ešte za vlaňajšiu cenu, v západoslovenskom regióne už zvýšili cenu múky, akoby bola z novej úrody. Zdraženie múky avizovali mlynári po tom, čo uplynulý utorok ohlásili producenti obilia zvýšenie ceny potravinárskej pšenice. Za vyslovene amorálne označil toto počínanie riaditeľ Štátneho fondu trhovej regulácie (ŠFTR) P. Harag, pretože podľa jeho slov ešte nikto ani nijakú potravinársku pšenicu nezožal. P. Harag tiež naznačil, že ide skôr o náznak kartelovej dohody. Či k nej došlo, preveruje Protimonopolný úrad SR, zároveň niektoré mlyny oznámili, že cenu múky zatiaľ nezvýšia. Zvýšenie cien múky pokladá Národná banka Slovenska za prvok, ktorý môže ohroziť kontrolu inflácie. V obchodoch na západnom Slovensku už obchodníci platia mlynom za kilo múky asi o korunu viac, majú avizované aj zvýšenie cien pečiva a chleba, ambulantní predajcovia na ústrednom bratislavskom trhovisku od minulého týždňa predávajú drahšie už aj pečivo a chlieb. Väčšie predajne so zásobami držia zatiaľ ceny múky aj pečiva na starej úrovni. Riaditeľ odboru agropotravinárskeho marketingu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) A. Marenčík vysvetľuje, že medzi dôvodmi, ktoré majú mlynári na zvýšenie cien, sú i straty z nepredajných prebytkov otrúb z vlaňajšej úrody. Uviedol tiež, že zvýšenie cien múky by spotrebiteľ nemusel pocítiť, lebo rabaty, ktoré majú obchodníci od výrobcov a priemerná marža v maloobchode sú slušné. Päťdesiat halierov, o ktoré eventuálne pekári zvýšia cenu kilogramu chleba, by sa vôbec nemuselo premietnuť do spotrebiteľskej ceny.
Autor: SME - gub