Prvý júl je vyhlásený ako Celoslovenský deň bez mäsa. Pre nejedného z nás to bude určite príležitosť zamyslieť sa nad zložením našej stravy a stravovacími zvyklosťami. V ankete sme sa zaujímali o to, aký vzťah majú ľudia k vegetariánstvu, či môže byť pre nich 1. júl podnetom na obmedzenie mäsovej stravy aj v prípade, že vegetariánstvu nie sú naklonení.
Prof. MUDr. PAVEL TRAUBNER, neurológ: „Som proti totálnemu vegetariánstvu. Každý extrém je anomáliou, som však za to, aby ľudia uprednostňovali netučné mäso, ktoré nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Ja nie som veľmi disciplinovaný a jem s radosťou všetko, čo mi doma uvaria. Napokon to vidno aj na mojej postave. Tento deň má, podľa mňa, svoje opodstatnenie z hľadiska fyziologickej očisty.“
DUŠAN HANÁK, režisér: „Som čiastočný vegetarián, ale nie úplný. Chodievam aj do vegetariánskej jedálne na Laurinskej ulici v Bratislave, žiaľ, práve túto výbornú jedáleň nám idú zrušiť. Prvého júla budem v Londýne, preto nemôžem vedieť, aké tam budú okolnosti. Alebo - žeby som vám sľúbil, že v ten deň nebudem jesť mäso?“
RUDO SIKORA, výtvarník a pedagóg: „Som vegetarián, ale svojou postavou dosť netypický, lebo nie som chudý a štíhly. Mnohí sa mi čudujú, ako môžem byť vegetarián pri fyzických výkonoch, ktoré musím podávať pri práci s rôznymi materiálmi. Hovädzie som nejedol 20 a bravčové 30 rokov. Ale je pravda, že ryby si sem-tam dám, to pre príjem minerálov. Odkedy som však vegetarián, stravujem sa oveľa pestrejšie. Pri mäsových chodoch v bežných jedálňach sa väčšinou otáča niekoľko jedál - mäso plus obmenená príloha. Vo vegetariánskej jedálni vymýšľajú nekonečne pestrejšie chody. „
PAVOL HAMMEL, spevák: „Božechráň. Ja som mäsotarián. Ani takýto deň ma neprinúti vzdať sa mäsa. Je to základná potravina.“
PETER DVORSKÝ, operný spevák: „Nie som vegetarián, ale obmedzenie mäsovej stravy nie je pre mňa problémom. Pri pobytoch v zahraničí si neraz až po niekoľkých dňoch uvedomím, že som vôbec nejedol mäso, nanajvýš ak ryby a morské živočíchy. Inak doma aj tak jedávame veľmi radi cestoviny, občas i sójové mäso a vôbec najradšej mám granadír.“
PETER KRESÁNEK, primátor Bratislavy: „Vegetarián nie som, ale vyhýbam sa výrobkom z bravčového a hovädzieho mäsa, najmä z veľkochovu. Tieto moje zábrany sa však netýkajú chovu domáceho. Doma máme často hydinu a ryby. Zo všetkého najradšej mám aj tak syry.“ (ru, and)