Symboly talianskej kuchyne

Cestoviny, čiže „pasta“, sa vraj do Talianska dostali z Číny a priniesol ich Marco Polo. Ich typickým reprezentantom sú špagety, Taliani rozoznávajú viac ako sto druhov cestovín. Kým naša fantázia sa končí pri špagetách s kečupom, oni ich vedia pripraviť

na milión rôznych spôsobov: od lacných špagiet s olejom, cesnakom a štipľavou paprikou až po náročné jedlá s morskými špecialitami. Pravý Talian by pritom nikdy nedal do úst kečup (používa sa výlučne čistý paradajkový pretlak!) a nevyhnutnými prísadami sú olivový olej a parmezán či peccorino (tvrdý ovčí syr). Na vidieku sa môžete stretnúť aj s reštauráciami, ktoré si „pastu“ vyrábajú samy po domácky. Čuduj sa, svete, ich najvychýrenejšia domáca „pasta“ tvarom a chuťou úplne pripomína naše rezance! Pizza vznikla podobne ako naše osúchy zo zvyškov chlebového cesta, ktoré si chudobní rybári vylepšovali tým, čo im dalo more, teda kúskami slaných rýb. Pochádza od Neapola a tá najznámejšia sa volá Margherita - podľa miestnej kráľovnej, ktorej sa zunovali dvorské jedlá a chcela na obed čosi ľudové. Zavolali najlepšieho miestneho pekára a ten sa rozhodol pripraviť pre ňu pizzu, na ktorú dal paradajkový pretlak a plátky čerstvej mozzarelly. Pravú neapolskú pizzu spoznáte podľa toho, že je veľká ako koleso od voza a tenučká ako list papiera. Čím severnejšie či južnejšie od Neapola, tým je miestna pizza hrubšia a podobá sa viac slanému koláču ako pravej neapolskej pochúťke! (jk)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 688
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 470
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 734
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 464
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 458
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 564
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 998
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 167
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu