"Keďže pochádzam zo severozápadného Maďarska, tieto končiny mi najviac prirástli k srdcu. V tejto oblasti leží mesto Sopron, ktoré by som odporučil navštíviť najmä tým, čo sa zaujímajú o históriu. Sopron leží navyše iba niekoľko desiatok kilometrov od slovenských hraníc. Nie náhodou sa hovorí, že v ňom neexistuje jediný kameň, ktorý by nemal historickú hodnotu. Stred mesta so svojou architektúrou, krivoľakými uličkami, meštiackymi domami a pešou zónou veľmi pripomína Staré Mesto v Bratislave. Sopron je vlastne živá história Maďarska. Dochovali sa tu ešte stopy po rímskych légiách. V roku 1277 dostal Sopron mestské privilégiá od Ladislava IV. V centre sa týči zaujímavá dominanta "ohňová veža", z ktorej sa za dávnych čias neustále pozorovalo mesto, či niekde nevznikol požiar. Veža sa veľakrát prebudovávala, v terajšej podobe sa dochovala z 15. storočia. Sú tu veľmi pekné synagógy, Kostol sv. Michala, ktorý kedysi slúžil ako pevnosť. Sopron a jeho okolie sú príťažlivé aj tým, že sa tu nachádzajú malé súkromné múzeá, dokumentujúce históriu rodinných ság. Známe je napríklad múzeum rodiny Stornovcov. Tieto múzeá v súkromných, doteraz obývaných domoch a kaštieľoch zavedú návštevníkov do sveta krásnych starožitností. Sopron a priľahlá oblasť je však vychýrená aj červenými vínami, z ktorých odporúčam najmä Sopronskú frankovku. V celom meste sú nielen početné pivničky, ale priam stovky väčších či menších reštaurácií. Nájdete v nich veľa Rakúšanov. Okolie Sopronu, čo už je vlastne predhorie Álp, má romantickú prírodu. Je tu vybudovaný prímestský park. Možno sa tu pohodlne pohybovať nielen autom, ale aj prispôsobenou vlakovou dopravou. Pokiaľ ide o gastronomické špeciality, navrhujem ochutnať alebo pripraviť si doma kapra na osobitný spôsob - Rác ponty. Pre 4 osoby stačí asi 1,2-kilogramový kapor, ktorý sa očistí, pričom sa odstráni aj hlava a chvost. Zvrchu sa potrie cesnakom, nakrojí sa a osolí. Potom sa vymastí plech na pečenie, pokryje sa surovými, na kolieska nakrájanými zemiakmi, cibuľou, paradajkami a zelenou paprikou. Touto zmesou sa môže naplniť aj vnútro ryby. Rybu položíme na pripravený plech a navrch dáme kúsky anglickej slaniny. Tesne pred upečením polejeme kapra pripravenou smotanou, do ktorej je primiešaná červená paprika, troška soli, korenia, prípadne vegeta."
Autor: ru