Keď sa Alain Sagnol, šéf slávnej paštétovej školy pyšný na tradíciu francúzskej národnej kuchyne, dozvedel, že výpravu iránskych futbalistov, ktorej sa mal počas šampionátu venovať, sprevádza vlastný kuchár, bol trochu v rozpakoch. Teraz je však všetko inak. Iránski hráči, predtým nedôverčiví voči miestnym potravinám, so záľubou prenikajú do tajov prastarých receptov a prepadajú lahodným kulinárskym špecialitám. Pokrmy vlastnej výroby teraz konzumujú raz za tri dni.
Sagnol si Iráncov získal na svoju stranu veľmi jednoducho. Keď dorazili na miesto, zašiel do obchodu, kde vybral najčerstvejšieho úhora a pripravil ho podľa svojho tajného receptu. Po uvítacej večeri žiarili futbalisti spokojnosťou a tréner Jalal Talebi už nechcel o vlastnej strave ani počuť. "V týchto dňoch budeme jesť len francúzske pokrmy. Máme ich jednoducho všetci radi," pochvaľoval si. Avšak tie najvyhlásenejšie lahôdky kraja v samom srdci Francúzska zostanú pre Iráncov navždy neochutnané. Bráni im v tom totiž prísne moslimské vyznanie, ktoré zakazuje konzumáciu alkoholu a bravčového mäsa. Obe suroviny obsahuje slávna miestna špecialita "Le petit sale aux lentilles" (párky so šošovicou pripravované v delikátnej vínovej omáčke).
Zvieratá, ktorých mäso sa neskoršie objaví na stole výpravy, musia byť zabité zvláštnym spôsobom zhodujúcim sa s moslimskými nariadeniami. Mäso pred odoslaním ešte kontroluje iránska ambasáda. Práve na žiadosť veľvyslanectva museli pred príjazdom tímu opustiť školu z náboženských dôvodov ženy.
Aj napriek ťažkostiam, ktoré konfrontácia moslimského a kresťanského sveta spôsobuje pri príprave pokrmov, si Sagnol nesťažuje. Pre neho ako pre kuchára je vždy najvyšším ocenením, keď je stravník spokojný: "Náš spôsob varenia je oveľa zložitejší, ale výsledok? Veľmi ma teší, že im tak chutí," vraví Sagnol.