Iránski futbalisti sú nadšení francúzskou kuchyňou

Keď sa Alain Sagnol, šéf slávnej paštétovej školy pyšný na tradíciu francúzskej národnej kuchyne, dozvedel, že výpravu iránskych futbalistov, ktorej sa mal počas šampionátu venovať, sprevádza vlastný kuchár, bol trochu v rozpakoch. Teraz je však všetko ..

Keď sa Alain Sagnol, šéf slávnej paštétovej školy pyšný na tradíciu francúzskej národnej kuchyne, dozvedel, že výpravu iránskych futbalistov, ktorej sa mal počas šampionátu venovať, sprevádza vlastný kuchár, bol trochu v rozpakoch. Teraz je však všetko inak. Iránski hráči, predtým nedôverčiví voči miestnym potravinám, so záľubou prenikajú do tajov prastarých receptov a prepadajú lahodným kulinárskym špecialitám. Pokrmy vlastnej výroby teraz konzumujú raz za tri dni.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sagnol si Iráncov získal na svoju stranu veľmi jednoducho. Keď dorazili na miesto, zašiel do obchodu, kde vybral najčerstvejšieho úhora a pripravil ho podľa svojho tajného receptu. Po uvítacej večeri žiarili futbalisti spokojnosťou a tréner Jalal Talebi už nechcel o vlastnej strave ani počuť. "V týchto dňoch budeme jesť len francúzske pokrmy. Máme ich jednoducho všetci radi," pochvaľoval si. Avšak tie najvyhlásenejšie lahôdky kraja v samom srdci Francúzska zostanú pre Iráncov navždy neochutnané. Bráni im v tom totiž prísne moslimské vyznanie, ktoré zakazuje konzumáciu alkoholu a bravčového mäsa. Obe suroviny obsahuje slávna miestna špecialita "Le petit sale aux lentilles" (párky so šošovicou pripravované v delikátnej vínovej omáčke).

SkryťVypnúť reklamu

Zvieratá, ktorých mäso sa neskoršie objaví na stole výpravy, musia byť zabité zvláštnym spôsobom zhodujúcim sa s moslimskými nariadeniami. Mäso pred odoslaním ešte kontroluje iránska ambasáda. Práve na žiadosť veľvyslanectva museli pred príjazdom tímu opustiť školu z náboženských dôvodov ženy.

Aj napriek ťažkostiam, ktoré konfrontácia moslimského a kresťanského sveta spôsobuje pri príprave pokrmov, si Sagnol nesťažuje. Pre neho ako pre kuchára je vždy najvyšším ocenením, keď je stravník spokojný: "Náš spôsob varenia je oveľa zložitejší, ale výsledok? Veľmi ma teší, že im tak chutí," vraví Sagnol.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 657
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 428
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 731
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 324
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 430
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 685
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 944
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 254
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu