V každej krajine je v súvislosti s dávaním prepitného iný zvyk a iné nepísané pravidlá. Najdôležitejšia je, samozrejme, spokojnosť zákazníka s poskytnutou službou, ale aj tak je dobré vedieť, aké sú v tej-ktorej krajine zaužívané postupy pri oceňovaní kvality služby nad rámec jej ceny. Pre orientáciu uverejňujeme tabuľku, poukazujúcu na zvyklosti v tomto smere vo frekventovaných európskych krajinách, ako ju zverejnil denník Die Welt. V prípadoch, ak je v tabuľke uvedené väčšie alebo menšie rozpätie, zákazníci sa majú držať miery svojej spokojnosti a takisto úrovne reštaurácie či hotela. Pre väčšinu našich turistov napríklad nebýva problémom odniesť si batožinu do hotelovej izby vlastnými silami, ale v zahraničí, najmä v hoteloch vyššej kategórie, sa taký postup považuje za spoločensky neúnosný. Presne takisto sa patrí dať zarobiť nosičom tam, kde možno predpokladať, že sú od prepitného do značnej miery existenčne závislí (ide najmä o rozvojové krajiny).Štát Taxi Reštaurácia Nosič v hoteli Upratovačka izieb
Francúzsko 5 % 20-50 FRF 20 FRF 10-20 FRF denne
Grécko * 5 % 500 GRD 1000 GRD za pobyt
Taliansko ** 5-20 tis.ITL 2-10 tis. ITL 10 tis.ITL za pobyt
Rakúsko 10 % 10 % 10-20 ATS 10 ATS denne
Švajčiarsko 10-15 % 10 % 5 CHF 1,5 CHF denne
Turecko *** 20-100 tis. lír 20-100 tis. lír 30 tis. lír
Španielsko 5-10 % 5-10 % 100 ESP neplatí sa
Veľká Británia *** 5-10 % 2 GBP 1 GBP denne
*zaokrúhliť na stovky, **zaokrúhliť na tisíce, ***neplatí sa