Na majstrovstvách vo varení a jedení halušiek sa konečne mohlo najesť i obecenstvo

Osem vriec zemiakov a sto kilogramov bryndze mali k dispozícii súťažiaci na 4. majstrovstvách sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek v Tureckej. Väčšina z 52 družstiev si suroviny doniesla. Najmä tí, ktorí neboli v Tureckej variť halušky prvý ...

Osem vriec zemiakov a sto kilogramov bryndze mali k dispozícii súťažiaci na 4. majstrovstvách sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek v Tureckej. Väčšina z 52 družstiev si suroviny doniesla. Najmä tí, ktorí neboli v Tureckej variť halušky prvý raz, a takých bola väčšina. Favoriti - družstvo Mišiak Model šport z Banskej Bystrice - sa pre istotu označili čiernymi čiapkami s červenými brmbolcami, aby sa v dave zabávajúcich sa, spievajúcich a občerstvujúcich ľudí našli. Väčší záujem, ako o pozeranie sa na varenie a jedenie halušiek, bol o halušky samotné. Konečne sa organizátorom majstrovstiev podarilo nachovať všetkých, čo do Tureckej v sobotu prišli. Na naozajstné, ručne hádzané halušky, sa oplatilo postáť v rade v kultúrnom dome. Za 38 korún boli skvelé. Turecká počas sobotňajšej súťaže prežívala nápor niekoľkých tisícok ľudí. Zábava sa však začala už v piatok večer a končila dnes nadránom. Duša podujatia, krčmár v Tureckej Svetlan Turčan, ako vždy tri dni a tri noci nespal. Degustátori ochutnávali halušky bez škvariek, až potom si trojlitrovú misu halušiek mohli tzv. jedáci dochutiť a na čas ju zjesť. Prirodzene, predtým sa meral čas šéfkuchárovi, ktorému nemohol nik pomáhať, ako rýchlo zemiaky nastrúha a halušky navarí. V prvej súťažnej várke varil aj šéfkuchár Pavol Kanis. Vraj preto, aby všetci videli "že SDĽ je schopná nakŕmiť ľudí". Pre SME však doplnil: "Nechceli by sme variť iba halušky, lebo je to dosť jednostranné menu, ale aj európske jedlá najlepšej kvality." Prezradil aj vlastný patent - škvarenie slaniny priamo na komíne sporáka na drevo. (P. Kanis však všetky halušky rozdal, a preto ho diskvalifikovali.) Horšie podmienky mali súťažiaci v ďalších kolách po prudkom obedňajšom lejaku. Medzi nimi i Česi, Poliaci a Angličania. "Myšiaci" napokon svoje vlaňajšie víťazstvo neobhájili a prvenstvo získali profesionáli zo Salaša vo Zvolene - Neresnici.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  2. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari
  3. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  4. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  5. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes
  6. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  7. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  8. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb
  1. Slony, ticho savany, Kilimandžáro. Keňa je skvelá na prvé safari
  2. Anna Macaláková: Výnos je len časť príbehu investície
  3. Pochvala v teame nie je „bonus“, ale kyslík
  4. Sudoku a hlavolamy: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani počas leta
  5. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku
  6. Drony menia lesníctvo, LESY SR testujú 3D modelovanie územia
  7. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí
  8. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina?
  1. Ako sa vyhnúť cukrovke 2. typu: Prvý krok urobte ešte dnes 14 821
  2. Kam v auguste k moru? 4 tipy na last minute dovolenku 12 862
  3. Osem tipov, kam cestovať počas sviatku na konci augusta 6 517
  4. Sedemnásť hotelov, kde si oddych užijú deti aj dospelí 4 413
  5. Prvý realitný fond ťaží z oživenia trhu a nižších sadzieb 3 049
  6. Vyžrebovanie futbalových súťaží: Kedy hrá vaše mesto či dedina? 2 804
  7. Majster cukrár radí: Tento dezert dodá každej letnej párty šťavu 2 366
  8. Bývanie v centre Bratislavy? Kúpa sa oplatí viac ako prenájom 2 362
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu