Na majstrovstvách vo varení a jedení halušiek sa konečne mohlo najesť i obecenstvo

Osem vriec zemiakov a sto kilogramov bryndze mali k dispozícii súťažiaci na 4. majstrovstvách sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek v Tureckej. Väčšina z 52 družstiev si suroviny doniesla. Najmä tí, ktorí neboli v Tureckej variť halušky prvý ...

Osem vriec zemiakov a sto kilogramov bryndze mali k dispozícii súťažiaci na 4. majstrovstvách sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek v Tureckej. Väčšina z 52 družstiev si suroviny doniesla. Najmä tí, ktorí neboli v Tureckej variť halušky prvý raz, a takých bola väčšina. Favoriti - družstvo Mišiak Model šport z Banskej Bystrice - sa pre istotu označili čiernymi čiapkami s červenými brmbolcami, aby sa v dave zabávajúcich sa, spievajúcich a občerstvujúcich ľudí našli. Väčší záujem, ako o pozeranie sa na varenie a jedenie halušiek, bol o halušky samotné. Konečne sa organizátorom majstrovstiev podarilo nachovať všetkých, čo do Tureckej v sobotu prišli. Na naozajstné, ručne hádzané halušky, sa oplatilo postáť v rade v kultúrnom dome. Za 38 korún boli skvelé. Turecká počas sobotňajšej súťaže prežívala nápor niekoľkých tisícok ľudí. Zábava sa však začala už v piatok večer a končila dnes nadránom. Duša podujatia, krčmár v Tureckej Svetlan Turčan, ako vždy tri dni a tri noci nespal. Degustátori ochutnávali halušky bez škvariek, až potom si trojlitrovú misu halušiek mohli tzv. jedáci dochutiť a na čas ju zjesť. Prirodzene, predtým sa meral čas šéfkuchárovi, ktorému nemohol nik pomáhať, ako rýchlo zemiaky nastrúha a halušky navarí. V prvej súťažnej várke varil aj šéfkuchár Pavol Kanis. Vraj preto, aby všetci videli "že SDĽ je schopná nakŕmiť ľudí". Pre SME však doplnil: "Nechceli by sme variť iba halušky, lebo je to dosť jednostranné menu, ale aj európske jedlá najlepšej kvality." Prezradil aj vlastný patent - škvarenie slaniny priamo na komíne sporáka na drevo. (P. Kanis však všetky halušky rozdal, a preto ho diskvalifikovali.) Horšie podmienky mali súťažiaci v ďalších kolách po prudkom obedňajšom lejaku. Medzi nimi i Česi, Poliaci a Angličania. "Myšiaci" napokon svoje vlaňajšie víťazstvo neobhájili a prvenstvo získali profesionáli zo Salaša vo Zvolene - Neresnici.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 581
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 302
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 113
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 332
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 918
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 860
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 400
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu