Osem vriec zemiakov a sto kilogramov bryndze mali k dispozícii súťažiaci na 4. majstrovstvách sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek v Tureckej. Väčšina z 52 družstiev si suroviny doniesla. Najmä tí, ktorí neboli v Tureckej variť halušky prvý raz, a takých bola väčšina. Favoriti - družstvo Mišiak Model šport z Banskej Bystrice - sa pre istotu označili čiernymi čiapkami s červenými brmbolcami, aby sa v dave zabávajúcich sa, spievajúcich a občerstvujúcich ľudí našli. Väčší záujem, ako o pozeranie sa na varenie a jedenie halušiek, bol o halušky samotné. Konečne sa organizátorom majstrovstiev podarilo nachovať všetkých, čo do Tureckej v sobotu prišli. Na naozajstné, ručne hádzané halušky, sa oplatilo postáť v rade v kultúrnom dome. Za 38 korún boli skvelé. Turecká počas sobotňajšej súťaže prežívala nápor niekoľkých tisícok ľudí. Zábava sa však začala už v piatok večer a končila dnes nadránom. Duša podujatia, krčmár v Tureckej Svetlan Turčan, ako vždy tri dni a tri noci nespal. Degustátori ochutnávali halušky bez škvariek, až potom si trojlitrovú misu halušiek mohli tzv. jedáci dochutiť a na čas ju zjesť. Prirodzene, predtým sa meral čas šéfkuchárovi, ktorému nemohol nik pomáhať, ako rýchlo zemiaky nastrúha a halušky navarí. V prvej súťažnej várke varil aj šéfkuchár Pavol Kanis. Vraj preto, aby všetci videli "že SDĽ je schopná nakŕmiť ľudí". Pre SME však doplnil: "Nechceli by sme variť iba halušky, lebo je to dosť jednostranné menu, ale aj európske jedlá najlepšej kvality." Prezradil aj vlastný patent - škvarenie slaniny priamo na komíne sporáka na drevo. (P. Kanis však všetky halušky rozdal, a preto ho diskvalifikovali.) Horšie podmienky mali súťažiaci v ďalších kolách po prudkom obedňajšom lejaku. Medzi nimi i Česi, Poliaci a Angličania. "Myšiaci" napokon svoje vlaňajšie víťazstvo neobhájili a prvenstvo získali profesionáli zo Salaša vo Zvolene - Neresnici.