Za posledných 10 rokov v celosvetovom meradle stúpla výroba syrov o 15 percent, odborníci usudzujú, že sa tak stalo na úkor iných mliečnych výrobkov. Tento trend sa prejavuje aj na Slovensku, keď po zlomovom poklese spotreby mlieka a mliečnych výrobkov začal najvýraznejšie narastať práve predaj syrov. Na svete sa vyrobí vyše 15 mil. ton syra ročne, z toho v SR 50 tis. ton (0,4 %). Na svetovej produkcii syrov sa podieľa Európa 40 a USA 25 percentami.
KEFÍR AKO LIEK
Kefír je najznámejší kyslomliečny nápoj - na podobnej báze vznikol celý rad nápojov, ktoré majú tú prednosť, že ich môžu konzumovať aj osoby trpiace na neznášanlivosť mliečneho cukru, pretože v týchto nápojoch je rozložený na jednoduchšie cukry. Kyslomliečne výrobky pozitívne vplývajú pri rade chorôb zažívacieho traktu a vo svete sa ich spotrebuje na obyvateľa až 14 kg ročne. Na Slovensku len 3 kg.
ZDROJ VÁPNIKA
Ľudský organizmus je schopný využiť mliečne výrobky až na 97-98 percent. Majú ideálnu skladbu a vzájomný pomer všetkých esenciálnych aminokyselín, ktoré sú pre človeka nevyhnutné. Okrem toho je najvýdatnejším zdrojom vápnika zo všetkých dostupných potravín. V Slovenskej republike podľa poznatkov lekárov ani jedna veková skupina nemá dostatočný prísun vápnika. Hrozivé je podľa nich to, že deti majú prísun len na úrovni 60 percent odporúčanej výživovej dávky. Ženy okolo 70 a muži 85 percent.
ALERGIE Z MLIEKA
Hoci lekári vo všeobecnosti odporúčajú mlieko pre ľudí každého veku a pohlavia, existuje malá skupina ľudí, ktorí ho konzumovať nemôžu. Je to chorobný stav, ktorý môže mať dve príčiny - alergiu na mliečnu bielkovinu, alebo intoleranciu na laktózu. Alergia na mliečnu bielkovinu je zriedkavá (3 percentá obyvateľstva), o niečo vyšší je počet alergikov na laktózu. Moderné mliečne výrobky však aj im približujú tento zdroj vápnika a vitamínov.
SKUTOČNÁ CENA
Časopis HVG za širokej spolupráce zahraničných korešpondentov vypracoval tabuľku, z ktorej vidieť, ako dlho na niektoré tovary a služby musia občania jednotlivých krajín v priemere pracovať. V prípade mliečnych výrobkov je situácia nasledovná (minúty, sekundy): 1 liter mlieka - ČR 11,51, Chorvátsko 10,26, Rumunsko 19,12, SR 19,55, Rakúsko 3,18. Maslo, 250 g - ČR 16,18, Chorvátsko 14,43, Rumunsko 22,24, SR 22,01, Rakúsko 3,07.
VEĽKÉ ČÍSLA
Od roku 1991 do roku 1997 klesol objem mliekarenských kapacít v SR z 1,7 na 1,4 mld litrov mlieka. Vlani sa na Slovensku spracovalo približne 885 miliónov litrov, čo znamená, že celková kapacita je využitá približne na 60 percent. Znalci tvrdia, že naplno nie je využitá žiadna mliekareň a využitie sa pohybuje v rozmedzí 30-70 percent, čo má vplyv na rentabilitu i cenu. Faktom však je, že pri optimálnej spotrebe mlieka (220 kg na človeka ročne) by existujúce kapacity boli práve primerané. Problém je v tom, že ešte stále spotreba mlieka a mliečnych výrobkov klesá - za dva roky zo 163 na 160 kg.
VIETE, ŽE...
...na jediný liter mlieka musí kravským vemenom pretiecť 600 l krvi?
...slovenské slovo bryndza znie celkom rovnako aj v rumunčine a neznamená nič iné než syr?
...prvá bryndziareň na Slovensku bola založená v roku 1788?
...v SR sa spotrebuje ročne na obyvateľa 7,5 litra kyslomliečnych výrobkov, kým v ČR 11,8 l, Dánsku 14,0 l, Nemecku 15,2 l a vo Francúzsku 18,5 l?
Autor: gub