BRATISLAVA (SME - gub) - Výkupné ceny hydinového mäsa a najmä vajec v uplynulých štyroch týždňoch klesali, maloobchod ich však stále predáva za rovnakú cenu ako predtým, alebo aj drahšie. Vyplýva to z prieskumov, ktoré pravidelne vykonáva Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva (VÚEPP). Evidentné je to najmä v prípade vajec, ktorých výkupná cena klesla po Veľkej noci o desať a viac percent, na trhoch i v obchode sa však stále drží na úrovni 2,80 v Bratislave, na vidieku aj viac. Pritom producent dostáva len 1,80 Sk. Výkupná cena hydiny v živej váhe klesla o jedno percento. Hydinári za krmivo platia stále rovnako, hoci obilie je lacnejšie, cena kŕmnych zmesí sa však nezmenila. Spracovateľ má reálne náklady na jeden kilogram hydinového mäsa 54 Sk, mrazené predáva po 56,73 a čerstvé chladené po 59,17 Sk, maloobchod však zákazníkovi predáva kilo hydiny za 68,47 Sk (všetky údaje sú celoslovenským priemerom zo šestnásteho týždňa). Očakávaný posviatočný tlak teda nepomohol poklesu cien. Podľa J. Šabíka zo Slovenského hydinárskeho zväzu však v Cíferi, Kežmarku a Košiciach je už menej suroviny, cena hydiny teda zrejme neklesne.
Autor: SME - gub