BRATISLAVA (SME - gub) - Kto si zachová rozvahu, kúpi dostatok čerstvých vajec za nízke ceny. "Nie je dôvod na paniku," povedala expertka Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory E. Ohrablová. Na trhu je dosť predajcov s čerstvým a lacným tovarom. Podľa záznamov E. Ohrablovej klesla cena čerstvých vajec v poslednom období o viac ako 20 halierov za kus. Producenti predávali v uplynulom týždni netriedené vajcia po 1,95 Sk, cena triedených sa pohybovala v rozpätí od 1,83 do 2,33 Sk za kus. Nie je však v silách producentov vajec ovplyvniť ceny v obchodoch. Pohyb na trhu naznačuje, že priekupníci si nakúpili vajcia už pred jedným-dvoma týždňami a budú sa ich snažiť predať. Jedným z náznakov, že ide o staršie vajcia, môže byť práve ich cena. Seriózni výrobcovia a obchodníci označujú vajcia už podľa pripravovaného potravinového kódexu, ktorý by mal uvádzať aj dátum výroby a trvanlivosť. Kódex by mal byť porovnateľný s normami v Európe a čaká sa len na jeho schválenie. Veľkonočný trh bude zásobený dostatočne, zdôrazňuje E. Ohrablová s tým, že po sviatkoch bude istý prebytok. Cena ďalšieho vyhľadávaného veľkonočného tovaru - bravčového mäsa sa podľa štatistík v uplynulých dvoch týždňoch mierne zdvihla, pribrzdil ju však import z Česka, kde sa už desaťročia spotrebuje na rovnaké množstvo mäsa menšie množstvo krmiva. Napriek tomu v trinástom a štrnástom týždni stúpla cena mäsa v živej váhe asi o 50 halierov, čo sa môže prejaviť v miernom raste maloobchodnej ceny. Údené bravčové by nemalo zdražieť, je vyrobené za ceny platné pred niekoľkými týždňami.
Autor: SME-gub